Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Poetin: leger moet nucleaire wapens op scherp zetten

De Russische president Vladimir Poetin heeft de militaire leiding opgeroepen om nucleaire ‘afschrikkingsmiddelen’ op scherp te zetten. Het gaat onder meer om wapens. Dat melden verschillende persbureaus.

Volgens de Russische president hebben westerse landen ‘onvriendelijke’ stappen gezet tegen Rusland en ‘agressieve verklaringen gegeven’ sinds de Russische invasie in Oekraïne. Daarbij noemde hij ook de financiële sancties die zijn ingesteld tegen Rusland door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgens Poetin zijn deze strafmaatregelen illegaal.

„Zoals je kan zien hebben westerse landen niet alleen onvriendelijke maatregelen tegen ons land genomen op economisch gebied, maar hebben topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-landen het zichzelf toegestaan om met agressieve verklaringen tegen ons land te komen”, zei Poetin in een toespraak op de staatstelevisie.

De Amerikaanse afgezant voor de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, veroordeelt het bevel van Poetin. „Het bevel betekent dat president Poetin op onacceptabele wijze doorgaat met de escalatie van deze oorlog en we moeten zijn acties op de sterkst mogelijke manier blijven bestrijden”, zei ze in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS.

Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland

Oekraïne heeft laten weten met Rusland te gaan onderhandelen bij de grens tussen Oekraïne en Belarus. Dat meldt de Oekraïense krant Kyiv Independent. Het zullen de eerste onderhandelingen zijn sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

Tijdens een telefoongesprek met de Belarussische president Alexander Loekasjenko stemde president Volodymyr Zelenski ermee in dat de Oekraïense delegatie de Russische delegatie zonder voorwaarden zou ontmoeten aan de Oekraïens-Wit-Russische grens, nabij de rivier de Pripyat.

Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft de stap aangekondigd, na een publieke ruzie over de gesprekslocatie. Het Kremlin maakte bekend dat een Russische delegatie in Belarus was gearriveerd en klaar was voor onderhandelingen, maar die actie werd door Oekraïne als ‘propaganda’ omschreven.

Poetin: ‘Oekraïense autoriteiten verspeelden kans’

Zelenski heeft meermaals gezegd niet te willen onderhandelen in Belarus, omdat het Russische leger vanuit dat land aanvallen op Oekraïne uitvoert. Hij herhaalde zijn standpunt ook vandaag. Hij zei toen ook open te staan voor overleg met Rusland. De Russische president Vladimir Poetin zei vervolgens dat de Oekraïense autoriteiten een kans verspeelden.

Oekraïne haalt expres verkeersborden weg: ‘Russen kennen dit land niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.