Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 20 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Opnames bekentenissen van meest gezochte Colombiaanse drugsbaas gestolen

De opnames van bekentenissen die de leider van de beruchtste drugsbende uit Colombia, Clan del Golfo, aflegde, zijn gestolen. De bekentenissen leidden vorig jaar oktober tot de arrestatie van Dairo Antonio Úsuga, de meeste gezochte drugsbaas van Colombia.

De opnames van voormalige guerillastrijder Úsuga, die ook wel bekend staat als Otoniel, zijn afgelopen woensdag gemaakt door een lid van de Waarheidscommissie. Deze instantie doet onderzoek naar een decennialang conflict tussen de regering van Colombia en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Het conflict eindigde in 2016 met een vredesakkoord.

Recorders en computer gestolen

De commissie meldt dat op 18 februari „niet-geïdentificeerde personen” ‘s nachts het huis van de onderzoeker binnenkwamen. „Bij het incident werden de digitale recorders die bij het interview werden gebruikt en een computer gestolen.”

De commissie benadrukte donderdag al de noodzaak om „garanties” te hebben dat de getuigenissen van de drugsbaas in vertrouwelijkheid worden opgenomen. Verschillende media meldden dat er politieagenten aanwezig waren tijdens de verhoren. De politie onderbrak donderdag ook een hoorzitting, met het argument dat Otoniel van plan was te ontsnappen. De Waarheidscommissie vroeg de autoriteiten en de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties, ook om voorwaarden om het onderzoek „zonder intimidatie” voort te zetten.

Colombia wil drugsbaas uitleveren aan VS

De 50-jarige Úsuga werd in oktober in de jungle gearresteerd. Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke operatie van de politie en het leger. De regering wil de drugsbaas uitleveren aan de Verenigde Staten. Ook daar wordt hij gezocht voor drugshandel. Otoniel is in Colombia veroordeeld voor onder meer drugshandel, moord, terrorisme, rekrutering van minderjarigen en ontvoering. Hij leidde de Clan del Golfo, de grootste drugsbende van Colombia. De drugs bende exporteert volgens officiële gegevens jaarlijks zo’n 300 ton cocaïne.

Colombia sloot in 2016 een pact met de FARC-guerrillagroep om een ​​einde te maken aan meer dan een halve eeuw gewapend conflict. Maar de afgelopen maanden nam het geweld weer toe als gevolg van gevechten tussen dissidente guerrilla’s, de ELN-rebellengroep, paramilitaire troepen en drugskartels.

Geen tweets, maar ‘truths’: social media-app van Trump vanaf morgen online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.