Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Grootste drugsbaron van Colombia opgepakt: ‘Vergelijkbaar met val Escobar’

Zeven jaar lang maakten de Colombiaanse autoriteiten jacht op de beruchte drugsbaron Dairo Antonio Usuga. Gisteren werd hij tijdens een gezamenlijke actie van de politie en het leger eindelijk opgepakt.

Usaga was één van de meest gezochte kopstukken van de drugshandel in Colombia. Er stond ruim 3 miljard pesos (zo’n 680.000 euro) op het hoofd van de beruchte crimineel, die ook wel bekend staat als Oteniel. En niet alleen in zijn thuisland staat er een prijs op het hoofd van Usaga. Ook de Verenigde Staten wilden hem graag ingerekend zien en loofden eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfplaats.

Uiteindelijk lukte het om Usaga op te sporen. Bij de politieactie, die Operatie Osiris werd genoemd, waren zeker 500 veiligheidsagenten betrokken.

‘Vergelijkbaar met val van Escobar’

De Colombiaanse president Ivan Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doorgeschoten door de politie. „We zaten al zeven jaar achter hem aan”, zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger.

Na een periode actief te zijn geweest als linkse guerrilla en later paramilitair werd de 50-jarige Usaga de leider van Clan del Golfo, een bende die bestaat uit 1200 gewapende leden. Dat is meer dan twee keer zoveel als de 500 man waar Escobar over beschikte. De meeste van de bendeleden van Usaga zijn voormalige extreemrechtse paramilitairen. Clan del Golfo is aanwezig in tien van de 32 provincies van Colombia. Naast drugshandel zouden ze ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw, witwassen, moord en afpersing.

Usaga was sinds 2017 op de vlucht

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen hem. Tientallen bendeleden werden gedood of gevangengenomen, de overheid pakte Usaga financieel aan en sindsdien is hij op de vlucht, aldus de politie. De bendeleider kondigde in 2017 in een videoboodschap aan zichzelf aan te geven, maar zover kwam het nooit.

In maart dit jaar arresteerden de Colombiaanse politie en de Amerikaanse drugsopsporingsdienst DEA zijn zus, Johana Usuga. Zij werd uitgeleverd aan de VS om daar terecht te staan voor drugshandel en het witwassen van geld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.