Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Twitter-bom barst na uitspraak Von der Leyen over mogelijke toetreding Oekraïne in EU

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zich gisteren uitgesproken voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Tegen een verslaggever van tv-zender Euronews benadrukte ze dat er op verschillende gebieden nu al nauw wordt samengewerkt door de EU en Oekraïne. Op Twitter barst de bom los en hebben social mediagebruikers het over #Nexit: een scenario waarin Nederland de Europese Unie verlaat.

Dat de Oekraïners „op termijn inderdaad bij ons horen” is niet iets waar Twitteraars Von der Leyen gelijk in geven. „Als de EU nou één keer kon luisteren naar het Nederlandse volk, toen we in 2016 NEE zeiden tegen Oekraïne, dan kon oorlog voorkomen worden. Het volk weet het ALTIJD beter”, luidt het op Twitter.

Volgens een andere socialmediagebruiker zoekt D66 oorlog. Eerder zei partijleider Sigrid Kaag nog dat „de wereld en Europa voorop Rusland verantwoordelijk moet houden ter bescherming van onze veiligheid en van de democratie zelf”. „Dat zullen we doen met zware sancties die de Russische economie hard zullen treffen.”

#Nexit trending op Twitter

Ook staat de regeringspartij open voor extra investeringen in Defensie, zei Sjoerd Sjoerdsma vandaag in de Tweede Kamer waar gedebatteerd wordt over de oorlog in Oekraïne. „Voor mijn fractie is er nu geen enkele taboe”, laat hij weten. De D66’er vindt ook dat Nederland zich moet aansluiten bij de klacht die Oekraïne heeft ingediend tegen Rusland bij het Internationaal Gerechtshof.

Maar zoals in iedere discussie horen we ook een tegengeluid. Zo zegt iemand dat wij niet „zullen zwichten voor deze pro-Russische propaganda. Nexit is het domste idee ooit”.

Afgelopen zaterdag drong de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan op een besluit over de kwestie. „Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en een besluit te nemen over een EU-lidmaatschap van Oekraïne”, schreef de president toen in een tweet.

Overleg Oekraïne en Rusland ondanks nucleaire dreiging

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twitter-bom barst na uitspraak Von der Leyen over mogelijke toetreding Oekraïne in EU
Sluiten