Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 27 feb 2022

EU komt met nieuwe sancties: wapens naar Oekraïne en Russische zenders geweerd

De Europese Unie heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd. Zo stuurt de EU wapens en munitie naar Oekraïne en worden de Russische zenders Russia Today en Sputnik geweerd. Ook sluiten alle EU-landen hun luchtruim voor Russische vliegtuigen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de EU de aankoop en levering van wapens financiert voor een land dat wordt aangevallen. De EU trekt er 500 miljoen voor uit. Daarvan is 450 miljoen bestemd voor wapentuig en munitie. De rest van het bedrag is bedoeld voor ‘niet dodelijke’ materialen zoals helmen, scherfvesten en EHBO-trommels. Verder gaat de EU coördineren wat het Oekraïense leger nodig heeft en welk EU-land dat kan leveren. Dat zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Afzonderlijk stuurden lidstaten al wel wapenmateriaal naar Oekraïne.

Russische staatszenders in de ban

Een andere stap die nooit eerder werd genomen is de verbanning van de Russische staatszenders Russia Today en Sputnik. Volgens voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, worden de zenders geweerd omdat ze als spreekbuis voor het Kremlin dienen. „Zij zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden”, aldus Von der Leyen.

Nadat veel Europese landen, waaronder Nederland, eerder vandaag al lieten weten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen te sluiten, gaat dat nu gelden voor alle EU-landen. Niet alleen commerciële toestellen mogen het luchtruim niet meer in, ook privévliegtuigen uit Rusland zijn niet meer welkom. „Het geldt ook voor de privétoestellen van Russische oligarchen”, onderstreept Von der Leyen.

Het luchtruim van Nederland zou aanvankelijk vanavond pas sluiten, maar ging al om 16.00 uur vanmiddag dicht voor Russische toestellen. Minister Mark Harbers liet weten dat de voorbereidingen voor het sluiten van het luchtruim sneller klaar waren.

Als gevolg van de sluiting van het luchtruim moeten alle vliegtuigen die vanuit Rusland westwaarts vliegen flink uitwijken. Als tegenmaatregel heeft ook Rusland zijn luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit veel EU-landen.

Ook sancties tegen Belarus

Ook komt er een nieuw pakket aan sancties voor Belarus, de trouwe bondgenoot van Rusland, omdat dit land de oorlog in Oekraïne steunt. Het land waar Poetin-bondgenoot Loekasjenko aan de macht is, krijgt een exportverbod opgelegd voor producten als tabak, hout, ijzer, cement en staal. Goederen die ook militaire doeleinden kunnen dienen mogen niet meer aan het land worden verkocht. En Belarussen die Rusland helpen bij de oorlog tegen Oekraïne kunnen persoonlijke sancties verwachten.

Poetin: leger moet nucleaire wapens op scherp zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU komt met nieuwe sancties: wapens naar Oekraïne en Russische zenders geweerd
Sluiten