Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 26 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Kiev heeft het zwaar: harde gevechten met Rusland in hoofdstad Oekraïne

Kiev heeft het zwaar en trilt op z’n grondvesten: er zijn de afgelopen nacht zware gevechten met Rusland gemeld in de hoofdstad van Oekraïne. Russische troepen hebben een legerbasis in Kiev aangevallen, maar de aanval is afgeslagen, meldt het Oekraïense leger in een Facebook-bericht.

„Militaire criminelen van Rusland vielen een van de militaire eenheden in Kiev aan op Victory Avenue. De aanval is afgeslagen”, aldus de strijdkrachten van Oekraïne in een Engelstalig bericht op het socialmediaplatform. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt en het bericht kon niet geverifieerd worden. De genoemde plek ligt net ten westen van het centrum van de hoofdstad en is een van de belangrijkste verkeersaders.

Geweervuur en gevechten in Kiev

Persbureau Interfax-Ukraine meldt dat Russische soldaten probeerden een van de elektriciteitscentrales van de stad te veroveren. Eerder meldde een ooggetuige van het internationale persbureau Reuters al dat er regelmatig artillerie-explosies te horen waren, afkomstig van een niet nader gespecificeerde locatie op enige afstand van het stadscentrum. Ook waren er berichten over geweervuur en gevechten in buitenwijken van de stad.

Het Oekraïense leger zei al dat er „zware gevechten” gaande waren in de stad Vasylkiv, ten zuiden van Kiev. Rusland zou ook parachutisten hebben proberen te droppen. Volgens het leger zijn rond middernacht een Russische helikopter en vliegtuigen vernietigd. Hoeveel mensen aan boord waren is onbekend. Het Russische ministerie van Defensie heeft de verliezen niet bevestigd.

https://twitter.com/smalinaqvi05/status/1497468472921571330

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei gisteravond dat hij verwachtte dat het Russische leger in de nacht van vrijdag op zaterdag Kiev zou aanvallen. Hij kreeg gelijk.

Zeker 35 mensen, onder wie twee kinderen, zijn de afgelopen nacht gewond geraakt bij de gevechten in Kiev. De burgemeester van de hoofdstad van Oekraïne meldt dat dit de stand van zaken was om 06.00 uur. Oekraïne meldt overigens aan de andere kant een heel ander cijfer: dat sinds het begin van de invasie ongeveer 3500 Russische militairen zijn gedood en tweehonderd anderen zijn gevangengenomen. Ook zouden 14 vliegtuigen, 8 helikopters, 102 tanks en meer dan 530 andere militaire voertuigen zijn vernietigd. In totaal zijn nu in heel Oekraïne 198 doden gevallen, sinds Rusland de invasie begon.

Rusland meldt op ‘zijn beurt’ weer dat sinds de inval in Oekraïne zo’n 820 militaire doelwitten zijn vernietigd. Alle informatie van beide kanten kan echter niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het dodental dat nu door het Oekraïense ministerie van Defensie wordt gemeld, is flink hoger dan het cijfer dat gistermiddag werd gedeeld.

President Zelenski van Oekraïne: ‘Niet gevlucht’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski laat in een nieuwe video weten nog steeds in Kiev te verblijven, terwijl de hoofdstad het meest recente doelwit is van het Russische leger. „Ik ben hier. We zullen geen enkel wapen neerleggen, we zullen onze staat verdedigen”, aldus de president vanmorgen.

Met de video ontkracht Zelenski geruchten dat hij zou zijn gevlucht of zich heeft overgegeven. De Amerikaanse regering wil Zelenski helpen bij het verlaten van Kiev, zodat hij niet door Russische troepen kan worden gedood of gevangengenomen. Maar tot nu toe heeft hij geweigerd te gaan. Dat schrijft de Amerikaanse krant Washington Post op basis van zowel Amerikaanse als Oekraïense functionarissen.

De aanval op Kiev begon zoals gemeld vannacht. Het Oekraïense leger liet ‘s nachts weten dat die was afgeslagen. Die gevechten gaan deze ochtend door. „Over het lot van het land wordt nu beslist”, waarschuwde Zelenski gisteravond. De president riep het land toen op te strijden voor Kiev.

Schoten bij regeringsgebouwen Kiev

Dichtbij regeringsgebouwen in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanochtend geweerschoten gehoord, vertelt een ooggetuige aan het internationale persbureau Reuters. Ook zijn beschietingen gaande in hetzelfde gebied.

Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen „een militaire colonne van de bezetters vernietigd” in de wijk Beresteiska in Kiev, meldt CNN. De Oekraïense troepen geven daarmee voor het eerst een verklaring voor de ontploffingen die in het westen van de hoofdstad de afgelopen nacht te horen waren.

„Volgens voorlopige informatie werden twee voertuigen, twee vrachtwagens met munitie en een vijandelijke tank vernietigd”, aldus het leger. De informatie kon door CNN nog niet worden geverifieerd.

Een flatgebouw in Kiev is geraakt door een raket, melden de lokale autoriteiten. Het is niet direct duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Een correspondent van persbureau Reuters meldt dat vanochtend in totaal twee raketten zijn neergekomen in de Oekraïense hoofdstad.

Op social media gaan beelden rond van het getroffen gebouw en de plek waar de raket is ingeslagen. Het pand telt meer dan twintig verdiepingen.

Tv-zender Oekraïne: zo maak je een molotovcocktail

Een Oekraïense tv-zender heeft gisteren instructies uitgezonden voor het maken van molotovcocktails, meldt datzelfde CNN. Op de beelden is te zien hoe iemand de geïmproviseerde bom maakt door een gekleurde vloeistof in een glazen fles te gieten. Ook wordt getoond hoe de fles met een lont moet worden afgesloten.

Eerder op de dag had het Oekraïense ministerie van Defensie burgers via Twitter opgeroepen om molotovcocktails te maken om Russische troepen, die het land zijn binnengevallen, uit te schakelen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog ‘Oekraïne – Rusland’ lees je hier.

Veel hulpacties voor Oekraïne: ‘Het zou mooi zijn als wij ons steentje kunnen bijdragen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.