Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 28 nov 2021

Leider Taliban vraagt om hulp in eerste toespraak na machtsovername

De leider van de Taliban heeft voor het eerst sinds de machtsovername in Afghanistan een toespraak gehouden. Mullah Mohammed Hassan Akhund sprak de Afghaanse bevolking gisteravond in een vooraf opgenomen videoboodschap toe. Hij zei dat de bevolking dankbaar moet zijn voor het nieuwe regime van de Taliban.

De leider van de Taliban werd eerder bekritiseerd omdat hij niet sprak tijdens officiële bijeenkomsten. Gisteravond was het dan zover en sprak Akhund de bevolking toe op de Afghaanse staatstelevisie. Hij zei dat de huidige problemen in het land, zoals inflatie, hongersnood en werkloosheid zijn veroorzaakt door de vorige regering.

Taliban vragen internationale gemeenschap op hulp

In zijn toespraak vroeg de leider van de Taliban de internationale gemeenschap daarom om hulp. Hij wil dat de ongeveer negen miljard dollar aan reserves van de Afghaanse centrale bank worden vrijgegeven om de economische crisis op te lossen. Het grootste gedeelte van dat geld staat nu geparkeerd in de Verenigde Staten.

In zijn toespraak zei Akhund verder nog dat de Taliban hun beloftes zijn nagekomen door de strijd tegen buitenlandse troepen voort te zetten totdat er een islamitische regering gevormd was.

Bijna drie maanden geleden veroverden de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul en namen ze de macht over na de terugtrekking van de internationale NAVO-troepen. Sinds begin september is er een overgangsregering met Akhund als aan het hoofd. Miljoenen Afghanen zijn sindsdien hun belangrijkste bron van inkomsten kwijtgeraakt.

Verenigde Naties waarschuwen voor humanitaire crisis

Volgens de Verenigde Naties kampt zo’n 95 procent van de Afghaanse bevolking momenteel met honger. Met de winter in aantocht waarschuwt de organisatie dan ook voor een humanitaire crisis in het land.

De internationale gemeenschap heeft het regime gevraagd om een representatieve regering te vormen en de mensenrechten en vrouwenrechten te respecteren. Akhund zei dat zijn regering openstaat voor iedereen en dat de rechten van vrouwen worden gerespecteerd. In de huidige regering is echter meer dan 90 procent van de overheidsfunctionarissen afkomstig uit één etnische groep. Bovendien zitten er geen vrouwen in.

Israël sluit grenzen voor alle buitenlanders vanwege Omicron-variant

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Leider Taliban vraagt om hulp in eerste toespraak na machtsovername
Sluiten