Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 28 nov 2021

Israël sluit grenzen voor alle buitenlanders vanwege Omikron-variant

Israël sluit zijn grenzen voor alle buitenlanders in een poging de verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus te stoppen. De maatregel gaat aankomende nacht in en duurt in principe twee weken.

Israël is het eerste land dat zijn grenzen helemaal sluit voor de buitenwereld vanwege de Omikron-variant. Het land hoopt dat er over twee weken mee informatie bekend is over de mutatie.

Naast dat de grenzen sluiten, heeft de Israëlische overheid toestemming gegeven om de locatiegegevens van mobiele telefoons van besmette mensen te tracken. Met de speciale technologie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet kan zo worden achterhaald waar een besmet persoon de afgelopen dagen is geweest. Deze technologie werd tijdens een eerdere besmettingsgolf ook ingezet.

Streng quarantaineplan

Verder komt de overheid met een nieuw quarantaineplan. Inwoners van Israël die uit het buitenland terugkomen, moeten verplicht drie dagen in quarantaine. Als mensen uit hoogrisicogebieden komen, moeten ze in een hotel in quarantaine tot dat ze negatief zijn getest. Voor mensen die niet gevaccineerd zijn geldt dat ze pas na zeven dagen isolatie en een negatieve test uit quarantaine mogen.

Tot nu toe is er in Israël één besmetting met de mogelijk zeer besmettelijke Omikron-variant bekend. Daarnaast onderzoeken de autoriteiten nog zeven verdachte gevallen.

Wereldwijde bezorgdheid om Omikron-variant

De nieuwe virusvariant die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt leidt wereldwijd tot bezorgdheid en onrust. Europese landen, waaronder Nederland, stelden al een vliegverbod in voor Zuid-Afrika.

De Omikron-variant dook onder meer in Duitsland, Italië en België op onder mensen die recent in Zuid-Afrika zijn geweest. En ook in Nederland zijn volgens het RIVM vermoedelijk een aantal mensen besmet.

Het gaat om mensen die afgelopen vrijdag vanuit Zuid-Afrika op Schiphol aankwamen. 61 passagiers testten positief op het coronavirus. Later vandaag wordt bekend of het ook daadwerkelijk om de Omikron-variant gaat.

Meer reisbeperkingen voor Nederland

Andere landen scherpen inmiddels ook voor Nederlanders de inreisregels aan uit zorgen voor de nieuwe virusvariant. Zo moeten mensen uit Nederland voor een bezoek aan Zwitserland een negatieve test kunnen overhandigen en tien dagen in quarantaine.

Naast alle zorgen over de nieuwe variant zijn er ook overwegend positieve geluiden. Zo stelde de Belgische viroloog Marc van Ranst gisteren dat de Omikron-variant ook gunstig kan uitpakken. „Indien de Omikron-variant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die Omikron toelaat om Delta te vervangen) zeer positief zijn”, schreef hij op Twitter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Israël sluit grenzen voor alle buitenlanders vanwege Omikron-variant
Sluiten