Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Buitenland 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Gevaccineerde Pino in Amerikaanse Sesamstraat beschuldigd van overheidspropaganda

Het kinderprogramma Sesamstraat is in de Verenigde Staten door senator Ted Cruz beschuldigd van „overheidspropaganda… voor 5-jarigen”. Hij zegt dit nadat Big Bird (Pino) op Twitter en televisiezender CNN vertelde dat hij tegen corona gevaccineerd is.

President Joe Biden reageerde wel enthousiast op de grote vogel. „Goed bezig, Big Bird. Je laten inenten is de beste manier om je buurt veilig te houden”, reageerde de 78-jarige Democraat op zijn officiële Twitteraccount.

Gevaccineerde Pino beschuldigd van overheidspropaganda

De onthulling van de Amerikaanse Pino kwam naar aanleiding van het advies van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC om kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar een aangepaste dosis van het Pfizer/BioNTecht-vaccin te geven. Het CDC liet in oktober weten dat onder kinderen het aantal besmettingen met corona toeneemt en intussen goed is voor 10,6 procent van alle nieuwe corona-infecties in de VS.

Hoewel kinderen minder risico lopen op ernstige klachten, kunnen ze het virus wel doorgeven aan anderen. Daarom is ook het advies aan de circa 28 miljoen Amerikaanse kinderen die daarvoor in aanmerking komen, om zich te laten vaccineren. Pino schreef op Twitter dat hij zijn coronaprik had gekregen en dat zijn vleugel „een beetje pijnlijk” aanvoelde, maar dat de vaccinatie zijn lichaam „extra bescherming biedt die mij en andere gezond houdt”.

‘Kwaadaardig en gestoord’

Texaanse senator Ted Cruz reageerde ook op de tweet van de gevaccineerde Pino en beschuldigt de vogel hierbij van overheidspropaganda. Rechtse opiniemakers vallen Cruz bij. Zo noemde Lisa Boothe van de zender Fox News de tweet van Pino „gestoord” en omschreef zij die verder als „het hersenspoelen van kinderen die geen risico lopen door corona”. Steve Cortes van het conservatieve medium Newsmax noemde de boodschap eveneens „propaganda” en „kwaadaardig”.

Critici wijzen de rechtse opiniemakers er echter op dat Sesamstraat erom bekend staat om gezondheidsadvies te geven. Zo is er een video uit 1972 opgedoken, waar Pino ook al kinderen aanspoort om zich te laten vaccineren tegen ziektes. Ook heeft Sesamstraat zijn populaire personages al vaker ingezet om ouders aan te moedigen hun kinderen te beschermen tegen het coronavirus.

https://www.youtube.com/watch?v=WpKXFPHixog

Ook dit weekend veel gebruik gemaakt van priklocaties zonder afspraak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.