Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 10 okt 2021

Warenhuizen in Californië krijgen verplicht een genderneutrale speelgoedafdeling

Grote warenhuizen in de Amerikaanse staat Californië moeten vanaf 2024 speelgoed en kinderverzorgingsproducten ook op een genderneutrale afdeling aanbieden. Gisteren werd de wet hierover aangenomen. Californië is daarmee de eerste Amerikaanse staat die dit bij wet regelt.

Die nieuwe wet verbiedt jongens- en meisjesafdelingen niet, maar stelt warenhuizen wel verplicht om voortaan ook een ‘redelijk aanbod’ producten op een genderneutrale afdeling aan te bieden. De wet heeft onder meer betrekking op speelgoed en verzorgingsproducten. Kleding valt er dan weer niet onder. De wet gaat gelden voor grote warenhuizen met minimaal 500 werknemers.

Wet moet opdringen van stereotypes voorkomen

Afgevaardigde Evan Low van de Democratische Partij is de initiatiefnemer van de wet. Hij zei ‘ongelooflijk dankbaar’ te zijn dat de wet nu is aangenomen. „De wet moet ervoor zorgen dat een meisje een politieauto, een brandweerwagen of dinosaurus kan vinden. En aan de andere kant, als je als jongen wat meer artistiek bent en met glitter wil spelen, waarom niet?”, zegt hij tegen de Los Angeles Times. Low hoopt dat de wet andere bedrijven in Amerika aanspoort om te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd stereotypes opgedrongen krijgen.

Hoewel Californië de eerste staat is die een genderneutrale afdeling bij wet geregeld heeft, zijn er al verschillende grote winkelketens die zelf maatregelen hebben genomen. Zo stopte Target al in 2015 met jongens- en meisjesafdelingen. Ook de op gender gebaseerde bordjes in de winkels werden in de ban gedaan.

Weerstand tegen wet voor genderneutrale afdelingen

Het was de derde keer dat de Democraten de wetgeving erdoorheen probeerden te krijgen in de staat. De wet werd bekritiseerd door enkele leden van de Republikeinse Partij en door conservatieve groepen, die vinden dat de overheid niet voor ouders moet bepalen wat ze voor hun kinderen kopen.

Onvrede over gebrek aan vrouwelijke winnaars bij eerste genderneutrale Gouden Kalveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Warenhuizen in Californië krijgen verplicht een genderneutrale speelgoedafdeling
Sluiten