Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen collega’s land uitzetten na rel om zakenman

Turkije wil dat de Nederlandse ambassadeur en negen andere ambassadeurs tot ‘persona non grata’ worden verklaard. Het is de eerste stap naar uitzetting. De Turkse president Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken de opdracht vanwege een rel om een zakenman.

De tien ambassadeurs riepen eerder in een verklaring op om de 64-jarige filantroop Osman Kavala vrij te laten. Hij zit al vier jaar zonder veroordeling in de gevangenis. Volgens de autoriteiten wil hij Turkije destabiliseren. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten tegen de regering in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016. Hij moet zeker tot eind november in de gevangenis blijven, besloot een rechtbank begin deze maand.

Erdogan vindt gedrag ambassadeurs onfatsoenlijk

Erdogan vindt het gedrag van de ambassadeurs onfatsoenlijk. Behalve om de Nederlandse ambassadeur gaat het om de vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Als een diplomaat uit de gratie is, besluit het betrokken land vaak zelf deze persoon terug te roepen.

Turkije had afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over Kavala. Erdogan zei toen dat „we het ons niet kunnen veroorloven deze ambassadeurs in Turkije te hebben door hun gedrag”. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had de verklaring over Kavala meteen ‘onacceptabel’ genoemd. De ambassadeurs werden op het matje geroepen. Zij hadden in de gezamenlijke, uiterst ongebruikelijke verklaring gepleit voor een rechtvaardige en snelle regeling van de zaak.

Raad van Europa dreigt met strafmaatregelen tegen Turkije

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beval eind 2019 de onmiddellijke vrijlating van Kavala, maar zonder succes. De Raad van Europa, die de naleving van de mensenrechten bewaakt, gaf de Turken een laatste waarschuwing. Als de regering in Ankara daar niet uiterlijk begin december aan voldoet, dreigt de raad met strafmaatregelen tegen Turkije.

Drugsbaron ontvlucht 12 jaar cel in Nederland, krijgt 1482 jaar in Turkije

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turkije wil Nederlandse ambassadeur en negen collega’s land uitzetten na rel om zakenman
Sluiten