Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 23 okt 2021

Fisherman’s Friend-erfgename laat ruim 48 miljoen euro na aan dorp waar ze opgroeide

Het Engelse kustplaatsje Fleetwood heeft een fortuin gekregen van de bekende zakenvrouw Doreen Lofthouse. Ze liet het dorp zo’n 41 miljoen pond (ruim 48 miljoen euro) na.

Lofthouse, die verantwoordelijk was voor de wereldwijde bekendheid van Fisherman’s Friend, overleed in maart op 91-jarige leeftijd. Haar fortuin liet ze na aan haar woonplaats, met als doel dat het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het dorp.

Gemeente overdonderd door bedrag

In het dorpje wonen zo’n 26.000 mensen. De gemeente noemt de donatie van het fortuin ‘ongelooflijk’. „Het is een ongelofelijke hoeveelheid geld”, zegt de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Mary Stirzaker, tegen BBC News.

Het geld wordt beheerd door de Lofthouse Foundation, die in 1994 speciaal voor het dorp door de familie werd opgericht. Het geld wordt onder meer gebruikt om meer toeristen te trekken. „We hopen dat de Lofthouse Foundation samen met ons wil werken aan projecten die goed zijn voor de toekomst van het dorp”, zegt Stirzaker. „We moeten Fleetwood op de kaart blijven zetten. Ik hoop dat dit meer bezoekers naar ons dorp brengt.”

Lofthouse maakte Fisherman’s Friend groot

Doreen Lofthouse was getrouwd met Tony Lofthouse, de kleinzoon van de oprichter van Fisherman’s Friend. Doreen zorgde voor de wereldwijde bekendheid van het snoepje. Onder haar leiding begon het bedrijf ook met de verkoop via andere winkels, in plaats van alleen rechtstreeks vanuit de fabriek. Inmiddels zijn de snoepjes in meer dan honderd landen te koop, wat Lofthouse een jaaromzet van zo’n 55 miljoen pond opleverde.

Naast dat Lofthouse het snoepmerk groot maakte, stond ze ook bekend als ‘de moeder van Fleetwood’. Zo stak ze eerder al tientallen miljoenen in projecten binnen de gemeente. Ook schonk ze het dorp meerdere kunstwerken.

Sinds het overlijden van Lofthouse hebben meerdere mensen opgeroepen om een permanent aandenken aan de zakenvrouw in het dorp neer te zetten. De gemeente onderzoekt nu de mogelijkheden daarvoor.

Oostenrijk dreigt met lockdowns voor mensen die niet gevaccineerd zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Fisherman’s Friend-erfgename laat ruim 48 miljoen euro na aan dorp waar ze opgroeide
Sluiten