Puck Roest
Puck Roest Nieuws 10 jan 2015

Onderzoek: Russen haalden MH17 neer

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat Russische militairen de raket afschoten die vlucht MH17 neerhaalde. Dat schrijven het Duitse onderzoeksbureau Corrective, het Duitse blad Der Spiegel en het Algemeen Dagblad in een onderzoeksrapport. Het AD publiceerde zaterdag zelfs een foto van de brigade die verantwoordelijk zou zijn voor de fatale lancering.
De onderzoekers hebben nauwgezet alle versies, ook de Russische, nagetrokken, deden een uitgebreide analyse van alle mogelijke informatie die beschikbaar is op internet en gingen ook zelf in het gebied en Rusland op onderzoek. Er is ook gebruik gemaakt van eerdere onderzoeken.Lees ook: Tijd voor openheid over vlieggevaar MH17 in Oekraïne
Onderzoeksbureau Corrective schrijft dat inwoners van het Oekraïense doprje Snizhne op 17 juli hebben gezien dat een Buk-raket is gelanceerd. Ook de vermoedelijke plek van de lancering is bekend: een veldje langs de spoorlijn net ten noorden van het dorp. Ook zouden de journalisten van Corrective gesproken hebben met anonieme getuigen. Die hebben de lanceerplek aangewezen en hen verteld over lawaai, explosies en dikke, zwarte rook die ze hebben gezien. Kort daarna vielen wrakstukken van de Boeing uit de lucht.

Jaren van training nodig

Tijdens het onderzoek werd ook gesproken met anonieme kenners van de Russische krijgsmacht. Zij zeggen dat jaren van training nodig zijn om een Buk-installatie te kunnen bedienen. Het is volgens hen ondenkbaar zijn dat Oekraïense separatisten dat kunnen. Daarom kan het niet anders dan dat het een Russische installatie was, die door Russische militairen is bediend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Russen haalden MH17 neer
Sluiten