Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Buitenland 14 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Tolk die op Nederlandse evacuatielijst stond, vermoord door Taliban

Een Afghaanse tolk die op de lijst stond om door Nederland te worden geëvacueerd, is vannacht doodgeschoten in Kabul. Dat meldt de NOS. De man werkte voor Nederlanders bij een internationale missie.

Het is – voor zover bekend – voor het eerst dat een tolk die op de Nederlandse evacuatielijst stond, is vermoord. Dit bevestigt de noodzaak om de groep van de 2100 Afghanen die Nederland wil opnemen daar „zo snel mogelijk” weg te halen, zegt demissionair minister Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

Afghaanse tolk vermoord

Volgens de familie van de man klopte een vertegenwoordiging van de Taliban gisteren aan bij het huis waar de tolk verbleef. Hij schuilde op dat moment bij zijn ouders, want steeds minder vrienden en familie durfden hem nog onderdak te bieden. „Omdat hun leven ook in gevaar zou zijn als de Taliban weten dat hij bij hen logeert”, vertelt zijn broer.

De broer, die zelf in India woont, vertelt aan NOS hoe het is gebeurd. „Ze vroegen om hem en toen hij bevestigde wie hij was, begonnen ze ineens met een AK-47 op hem te schieten. We zijn hem verloren.” Er zou ook geschoten zijn op de vader van de tolk, maar hij overleefde dat. De familie zegt wel dat zowel de vader als de moeder in levensgevaar zijn. Ze hopen dat zij alsnog door Nederland kunnen worden geëvacueerd.

Ondanks dat het moeilijk is om onafhankelijke bevestiging te krijgen van de moord, gaan de Nederlandse bronnen van de NOS er wel van uit dat de berichten kloppen. Dit omdat zijn familie erop wijst dat hij op de Nederlandse evacuatielijst stond. Met een leugen over zijn dood zou hij zijn kans op evacuatie verspelen.

Nieuwe criteria voor evacueren Afghanen

De 36-jarige tolk werkte niet rechtstreeks voor Nederland. Hij werkte voor de Europese politie-missie EUPOL, waar Nederland aan deelneemt en kwam zo op de Nederlandse evacuatielijst terecht. Afgelopen maandag liet Ben Knapen, minister van Buitenlandse Zaken, in een Kamerbrief weten dat het kabinet gaat proberen om nog ruim 2.000 Afghanen te evacueren en naar Nederland te halen. Hieronder vallen Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt en driehonderd Nederlanders.

De opgestelde criteria is als volgt: de Afghanen moeten minsten een jaar hebben gewerkt voor een Nederlandse missie of sinds 2018 minsten een jaar voor Nederlandse ngo’s. Ze moeten een zichtbare functie hebben vervuld. Maar wat nou als iemand gevaar loopt, maar buiten de regeling valt? Daar was gisteren en vanochtend een debat over in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer is blij met de nieuwe criteria, maar onder anderen SP-Kamerlid Jasper van Dijk en PvdA-Kamerlid Kati Piri zijn het er niet helemaal mee eens. „Neem nou het voorbeeld van de loodgieter die zegt: ‘Ik ben in levensgevaar, maar val niet onder uw criteria’. Gaat u hem dan in de steek laten?”, vraagt Van Dijk aan Knapen.

Wie wel, wie niet?

Volgens Knapen heeft de overheid nou eenmaal objectiveerbare criteria nodig. Organisaties zoals ngo’s kunnen niet bepalen wie er naar Nederland komt, zij leveren alleen namen aan. De „overeenkomst” bepalen is volgens de demissionair minister een taak van de overheid.

Op de vraag van Tunahan Kuzu (DENK), of het kabinet „bereid is coulance te tonen aan familieleden die niet behoren tot het kerngezin, maar wel worden bedreigd”, reageert Knapen het volgende: „Ook hier geldt: we schuiven het niet op. Maar we zijn ook niet blind. Ik zeg niet dat we er nooit en te nimmer van afwijken, maar het is wel onze regel.”

Metro-panel

Precies over deze discussie wordt morgen gedebatteerd in het Metro-panel. Iedere week wordt er een stelling voor gelegd aan een ons deskundige panel, en morgen is de stelling: ‘Nederland is het verplicht alle Afghaanse families op te vangen’. Dit keer zullen migratiehistoricus Marlou Schrover, emeritus hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Duco Hellema en onderzoeker en bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie Jaco Dagevos hun mening geven over de stelling. Je leest het vanaf morgen op onze site.

#AustraliaHasFallen: Wat is er gaande in Australië? Drie insiders doen hun verhaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.