Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 11 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet wil nog minstens 2100 Afghanen evacueren: ‘Risicovolle onderneming’

Het kabinet gaat proberen om nog ruim 2.000 Afghanen te evacueren en naar Nederland te halen, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen maandag in een Kamerbrief. Hieronder vallen Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt en driehonderd Nederlanders.

Nog 2100 Afghanen evacueren

Sinds de inname van Kabul door de Taliban in augustus heeft de Nederlandse overheid ongeveer 2.500 mensen kunnen evacueren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het demissionair kabinet probeert deze hoeveelheid dus nog te verdubbelen en nog eens 2.100 Afghanen naar Nederland te halen. Dat is meer dan het demissionair kabinet tot dusver suggereerde: er zouden, naast de Nederlanders en tolken die nog vastzitten in Afghanistan, nog slechts zeventig Afghanen recht hebben op evacuatie. Hier lijken ze nu van op terug te komen na hevige kritiek vanuit de Tweede Kamer.

De aandacht zal het eerste uitgaan naar de circa 320 Nederlanders waarvan bekend is dat ze nog in Afghanistan zijn, net als de circa 330 mensen die als tolk of in een andere functie hoog profiel werkzaamheden voor Nederland in een internationale militaire of politiemissie hebben uitgevoerd.

Risicovolle missie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ongeveer 35.000 e-mails ontvangen op het speciale mailadres waarop Afghanen om hulp konden vragen. Na analyse bleek het om zo’n 20.000 unieke adressen te gaan, waarbij veel e-mails betrekking hebben op meerdere personen, bijvoorbeeld gezinnen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol deed eerder al een voorspelling waarin ze uitrekende dat er zo’n 100.000 Afghanen naar Nederland wilden komen, iets wat zij zorgelijk vond. De uitspraken konden op veel kritiek rekenen.

Die cijfers lijken echter voorlopig nog niet van toepassing, omdat het kabinet zich dus eerst richt op de 2.100 Afghanen die in de Kamerbrief worden genoemd. De ministers benadrukken in de brief dat het nog steeds heel risicovol is om Afghanistan te verlaten. „Het beleid van de Taliban ten aanzien van uitreismogelijkheden voor Afghanen is voortdurend aan verandering onderhevig en wat met de mond wordt beleden, wordt in de praktijk niet altijd uitgevoerd”, schrijven de ministers. Vooral voor mensen met enkel een Afghaans paspoort of zonder reisdocumenten zal de reis lastig worden. Het kabinet kijkt nu naar de mogelijkheden om deze personen nooddocumenten te verschaffen.

Ombudsman: gedupeerden toeslagenaffaire krijgen geen enkele duidelijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.