Kristel van den Bergh
Kristel van den Bergh Buitenland 6 jun 2021

Brits koningshuis bang om Schotland te ‘verliezen’, zet William en Kate in als lijm

Prins William en zijn vrouw Kate Middleton worden door het Britse koningshuis ingezet om de band met Schotland te herstellen. In Schotland staat onafhankelijkheid namelijk weer hoog op de politieke agenda. Het Britse koningshuis vreest dat de politici ‘Schotland aan het verliezen zijn’ en schakelt de hulp in van het koningspaar.

De hertog en hertogin van Cambridge moeten daarom een „zichtbaar symbool van de band tussen Engeland en Schotland” worden.

Thuis in Schotland

Prins William en Kate Middleton moeten volgens het Britse Koningshuis meer tijd doorbrengen in Schotland. Zo zouden ze het huis in Balmoral meer als een volwaardig huis moeten behandelen, in plaats van enkel een vakantiehuis.

De band met St. Andrews moet ook worden hersteld, zeiden bronnen tegen de Sunday Times. St. Andrews is de plek waar prins William en zijn vrouw elkaar ontmoetten, op de Universiteit. „Ze moeten niet overkomen als bezoekers, maar als inwoners” zei een ingewijde tegen de krant.

Onvrede in Schotland

Bij een referendum in 2014 koos Schotland er nog voor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Nu willen veel Schotten een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Reden hiervoor is onvrede rondom de Brexit. 62 procent van de Schotten stemde in 2016 namelijk tegen het verlaten van de Europese Unie.

Sinds dit Brexit-referendum staat Schotse onafhankelijkheid weer op de politieke agenda. In oktober 2020 bereikte de steun voor een onafhankelijk Schotland een recordhoogte van 58 procent. Op sociale media lijken mensen ook niet blij te zijn met de ‘bemoeienis’ van het Britse koningshuis. Zo schrijft iemand dat de afwezigheid van de royals niet de reden is dat mensen een onafhankelijk Schotland willen.

‘Koninklijke bemoeienis’

Ook het Schotse pro-onafhankelijkheidskamp heeft in een reactie gezegd dat ze niet zitten te wachten op de ‘koninklijke bemoeienis’.

Zo suggereerde de voormalig Schotse premier Alex Salmond bijvoorbeeld dat zijn ‘wanhopige’ tegenstanders proberen de prins voor hun karretje te spannen om een onafhankelijk Schotland te voorkomen. Hij riep het Britse Koningshuis op om ‘vooral boven de politiek te blijven staan’.

De meest opvallende uitspraken van prins Harry uit The Me You Can’t See

Miljoen Nederlanders zagen verdriet van koningin Elizabeth bij uitvaart prins Philip

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brits koningshuis bang om Schotland te ‘verliezen’, zet William en Kate in als lijm
Sluiten