Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Misbruikschandaal: WHO-werkers vergrepen zich tijdens Ebola-missie Congo aan vrouwen

Een groot misbruikschandaal komt aan het licht over WHO-werkers tijdens hun missie in Congo. Daar werden zij destijds ingezet bij de bestrijding van het Ebola-virus. Meer dan 80 hulpverleners vergrepen zich daar aan vrouwen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd onder de loep genomen door een onafhankelijke onderzoekscommissie. Een onderzoek van Reuters en The New Humanitarian was de aanleiding. De resultaten kwamen gisteren naar buiten en nu blijkt dat er daadwerkelijk seksueel misbruik plaatsvond in Congo.

WHO-werkers op Ebola-missie in Congo

De WHO is een VN-organisatie, en wellicht bekend houdt de VN zich onder meer bezig met internationale veiligheid en mensenrechten. Meerdere buitenlandse media schrijven over het schandaal en ook de Volkskrant wijdde hier een uitgebreid stuk aan.

De gruwelijkheden vonden tussen 2018 en 2020 plaats in Congo. Meisjes en vrouwen kregen tijdens de Ebola-missie hulp of werk in ruil voor seks. Negen daders worden beschuldigd van verkrachting. Onderzoeker Malick Coulibaly onthult ook dat daders weigerden een condoom te gebruiken en sommige slachtoffers gedwongen een abortus moesten plegen. Veel verdachten werkten voor de WHO en waren afkomstig uit Congo. Maar er zijn ook internationale verdachten. 21 verdachten waren in vaste dienst van de organisatie, bedoeld om mensen te dienen en te beschermen. Vier van hen zijn inmiddels ontslagen.

Seksueel misbruik WHO

Uit het onderzoek blijkt dat er een hoop zaken niet pluis zijn binnen de WHO. De omgang met seksueel geweld en misbruik faalt, volgens de onderzoekscommissie. Slachtoffers kregen volgens hen niet de noodzakelijke hulp.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus verontschuldigt zich voor de daden van zijn personeel. Hij kondigt hervormingen aan binnen de organisatie. „Naar mijn mening is het falen van het WHO-personeel om adequaat te reageren op meldingen van seksuele uitbuiting en misbruik net zo ernstig als de gebeurtenissen zelf”, sprak hij.

Misbruikschandaal hulporganisaties

Seksueel misbruik door hulpverleners in landen die in een crisis zitten, komt vaker voor. Juist de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van vrouwen en meisjes speelt daarbij een rol. Meerdere misbruikschandelen van hulporganisaties en VN-missies kwamen al aan het licht. Bijvoorbeeld een schandaal rondom Oxfam International na de aardbeving in Haïti in 2010. Daar hielden hulpverleners seksfeesten met minderjarige prostituees.

Ook de WHO is niet smetteloos als het gaat om misbruikschandalen. Sinds 2017 heeft de gezondheidsorganisatie tien onderzoeken verricht naar seksueel misbruik in verschillende landen door haar eigen medewerkers.

Online seksuele intimidatie: ‘Er écht mee zitten, is eigenlijk een beetje raar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Misbruikschandaal: WHO-werkers vergrepen zich tijdens Ebola-missie Congo aan vrouwen
Sluiten