Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 12 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Ophef om ruimtereis Richard Branson: ‘Met dat geld kun je heel Afrika prikken’

Zakenman – en tevens miljardair – Richard Branson heeft gisteren geschiedenis geschreven. Hij maakte met een toestel van zijn eigen bedrijf Virgin Atlantic de eerste toeristische vlucht ooit richting de ruimte. Samen met zijn passagiers vloog Branson naar de rand van de dampkring. Daar waren ze een paar minuten gewichtloos. Het zal je niet verbazen, maar zo’n ruimtereis kost heel wat. En daar ontstond al snel ophef over.

Voor passagiers zal zo’n reisje in de toekomst namelijk 200.000 tot 250.000 Amerikaanse dollar kosten. Maar meneer Branson heeft een hele hoop meer gestoken in het hele proces. Hij is namelijk al sinds 2004 bezig met het mogelijk maken van ruimtevaart, en dat regel je niet zonder slag of stoot. Hoeveel geld hij in het project heeft gestoken is niet duidelijk, maar het loopt zonder twijfel in de vele miljoenen.

Ophef om ruimtereis Richard Branson

En juist het feit dat miljardairs – want Branson is niet de enige – zoveel geld steken in de ruimtevaart, valt niet goed bij heel wat mensen. Volgens hen kunnen de rijkaards hun geld beter steken in het oplossen van honger in Afrika, of in coronavaccins voor arme landen. „Hoi meneer Branson. Zou je dezelfde hoeveelheid geld dat je in je ego trip hebt gestoken, kunnen doneren voor vaccins in Afrika? Bedankt.” En deze Nederlandse Paul is niet de enige die dat denkt. Volgens een Amerikaan is de wedstrijd tussen Bezos en Branson ‘zielig’. „Waarom strijden jullie niet om wie de meeste vaccins naar Afrika stuurt?”

Ook het bestrijden van de pandemie, de opwarming van de aarde en het verzorgen van een goed loon voor zijn werknemers zijn veelgehoorde alternatieve bestemmingen voor het geld.

Ook Bezos de ruimte in

Branson heeft met zijn ruimtereis gewonnen van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Zij wilden namelijk allebei als eerste de ruimte in, maar Branson pakt de primeur. De ruimtereis van Bezos staat op 20 juli gepland. Wel is er ook wat discussie rond de hoogte van de ruimtereis. Volgens NASA ligt de Kármánlijn, de grens tussen waar de aarde ophoudt en de ruimte begint, rond 80 kilometer hoogte. Tot die hoogte stegen Branson en zijn passagiers.

Maar Bezos houdt een andere richtlijn aan, namelijk die van de luchtvaartfederatie FAI. Deze organisatie stelt dat de grens op 100 kilometer hoogte ligt, wat betekent dat de passagiers van Branson niet de ruimte in zijn gegaan. Daar is ene Jay het mee eens: „Die shit telt niet.”

Huiselijk geweld schiet omhoog in Engeland: vrouwen bieden slachtoffers onderdak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.