Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse rechter draait verbod op aanvalsgeweren terug, vergelijkt AR-15 met Zwitsers zakmes

Een Amerikaanse rechter heeft het verbod op aanvalswapens in Californië teruggedraaid. Hij vergeleek het populaire aanvalsgeweer AR-15 met een Zwitsers zakmes en zei dat het verbod in strijd is met de grondwet.

Rechter Roger T. Benitez veegde de in 1989 ingestelde maatregel van tafel en noemde het een ‘mislukt experiment’. De gouverneur van Californië reageerde woest. Hij zei dat de levens van onschuldige inwoners van Californië in gevaar worden gebracht.

‘Aanvalswapens vaker ingezet bij grote schietpartijen’

De autoriteiten in Californië vinden dat aanvalsgeweren dodelijker zijn dan veel andere vuurwapens. Ze zouden bovengemiddeld vaak worden gebruikt om misdrijven mee te plegen. Ook worden ze ingezet bij schietpartijen met veel onschuldige slachtoffers, inclusief schietpartijen in scholen, kerken en andere openbare gebouwen, zo meldt CNN.

De federale rechter concludeerde in zijn uitspraak dat het verbod op de wapens in strijd is met het tweede amendement. Daarin staat het recht om wapens te dragen beschreven. „Net als het Zwitsers zakmes, is het populaire AR-15 geweer een perfecte combinatie van een zelfverdedigingswapen en landverdedigingsapparatuur”, zei Benitez tijdens de uitspraak. „Vuurwapens die als ‘aanvalswapens’ worden beschouwd zijn vrij gewone, populaire en moderne geweren.”

De staat heeft dertig dagen om in hoger beroep te gaan

Maar het besluit van Benitez betekent niet dat inwoners van Californië nu meteen zo’n wapen kunnen kopen. De rechter geeft de staat nog dertig dagen om in hoger beroep te gaan en daar gaat de staat waarschijnlijk gebruik van maken. Gouverneur Gavin Newsom zei dat de vergelijking met een Zwitsers zakmes de geloofwaardigheid van de uitspraak ondermijnt. „Het is een klap in het gezicht van de mensen die een geliefde hebben verloren door dit wapens.” Ook zei hij dat de uitspraak een directe bedreiging is voor de openbare veiligheid.

Activisten die opkomen voor de rechten van wapenbezitters reageerden wel opgetogen. „Rechter Benitez bevestigde wat miljoenen Amerikanen al wisten: dat verboden op zogenoemde ‘aanvalsgeweren’ ongrondwettig zijn en van tafel moeten”, zei topman Brandon Combs van de Firearms Policy Coalition. Hij sprak over een ‘historische overwinning’ op het gebied van burgerrechten.

Canada wil excuses van katholieke kerk na vondst massagraf met inheemse kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaanse rechter draait verbod op aanvalsgeweren terug, vergelijkt AR-15 met Zwitsers zakmes
Sluiten