Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 5 jun 2021

Canada wil excuses van katholieke kerk na vondst massagraf met inheemse kinderen

De Canadese premier Justin Trudeau heeft gisteren uitgehaald naar de paus en de katholieke kerk. Volgens Trudeau weigert de katholieke kerk verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden in de internaten voor inheemse kinderen.

De premier riep Canadese katholieken op om te praten met hun priesters en bisschoppen „om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de katholieke kerk zijn verantwoordelijkheid erkent”.

Deze week werden de resten van 215 inheemse kinderen gevonden op het terrein van een internaat in Brits-Columbia. De Kamloops Indian Residential School werd in 1890 opgericht door de katholieke kerk. „Het breekt mijn hart en het is een pijnlijke herinnering aan een donker en beschamend hoofdstuk in de geschiedenis van ons land”, schreef Trudeau op Twitter.

Paus weigerde zich persoonlijk te verontschuldigen

Op de vraag waarom hij geen druk zet op de katholieke kerk om documenten over de internaten publiek te maken, antwoordde Trudeau dat hij de paus daar al op aangesproken heeft. „Toen ik een paar jaar geleden naar het Vaticaan ben gegaan, heb ik paus Franciscus rechtstreeks gevraagd om er te zijn, zodat de mensen kunnen genezen, om de rol te erkennen die de katholieke kerk in deze tragedie heeft gespeeld”, zei hij op een persconferentie. Maar de paus weigerde toen om zich persoonlijk te verontschuldigen in naam van de Canadese katholieke kerk.

Trudeau zei wel dat zijn regering bereid is om ‘sterkere maatregelen’ te nemen om de kerk te dwingen om de documenten te delen die de families van de slachtoffers eisen, inclusief juridische maatregelen. De Canadese bisschoppenconferentie reageerde geschokt op de vondst van de stoffelijke resten in de buurt van het vroegere internaat. De bisschoppen uitten ook hun „diepe droefheid”, maar formele excuses bleven uit. „Ik vind het zeer moeilijk dat de katholieke kerk weigert om excuses aan te bieden en weigert om deel te nemen aan het proces van waarheidsvinding en genezing”, zei Trudeau daarover.

Inheemse organisaties eisen excuses van katholieke kerk

De afgelopen dagen eisten verschillende inheemse organisaties al excuses van de paus. „We willen excuses”, aldus de leidster van een inheems volk, die de gruwelvondst vorige week openbaar maakte. „Openbare excuses, niet alleen voor ons maar voor iedereen.”

De katholieke kerk bestuurde het internaat in de plaats Kamloops, waar de resten zijn gevonden, van 1890 tot 1969. Ongeveer 150.000 inheemse kinderen werden toen onder dwang naar 139 soortgelijke internaten in het hele land gestuurd. Ze werden daar geïsoleerd van hun familie, hun taal en cultuur. Het doel van deze internaten was om de kinderen zich te laten aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 ‘culturele genocide’.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Canada wil excuses van katholieke kerk na vondst massagraf met inheemse kinderen
Sluiten