Redactie Metro
Redactie Metro Reizen 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Meerdere landen kunnen EU-coronareispas al krijgen, maar wij…

Duitsland, Griekenland en vijf andere landen zijn vandaag al begonnen met het uitgeven van de Europese coronareispas. En Nederland? Wij moeten nog even wachten, al is de reden best logisch.

Het schakelpunt waardoor EU-landen elkaars zogeheten digitale Covid-19-certificaten kunnen lezen, is sinds vanmorgen in de lucht. Nederland ziet er nog geen heil in nu al van start te gaan, omdat de EU-regels waarop het certificaat steunt pas 1 juli van kracht worden.

Coronareispas maakt reizen gemakkelijker

Het coronareisbewijs, dat reizen binnen Europa in tijden van corona weer gemakkelijker moet maken, werkt met een QR-code. Griekenland kan de QR-code van bijvoorbeeld een Deense reiziger lezen. Men kan dan zien of die zonder extra coronatest of quarantaine in het land kan worden toegelaten. Dit omdat hij is ingeënt, negatief op corona is getest of beschermd is door een eerdere besmetting. Het schakelpunt maakt dat „op een veilige en privacyvriendelijke manier” mogelijk, verzekert de commissie.

Duitsland, Griekenland, Denemarken, Tsjechië, Kroatië, Polen en Bulgarije zijn nu al begonnen met het verstrekken van de coronareispas, zegt de Europese Commissie. De Duitse invoering is wel nog maar heel gedeeltelijk. Duitsers kunnen bijvoorbeeld hun certificaat nog niet kunnen laten scannen bij aankomst in pakweg Bulgarije. Het certificaat is ook nog niet voor alle Duitsers beschikbaar, maar voor bijvoorbeeld alle Denen en Kroaten al wel.

Hugo de Jonge: Het is nu nog te ingewikkeld

Nederland is nog niet zover, al doorstond Nederland een technische proef wel met goed gevolg. Zolang de EU-regels waarop het certificaat berust nog niet zijn ingegaan, blijft reizen met het certificaat veel te ingewikkeld, denkt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. „Er is een vrij lang lijstje van knopen die nog niet zijn doorgehakt. Ik denk gewoon dat het niet waarschijnlijk is dat het op een praktische manier ons daadwerkelijk helpt om makkelijker te kunnen reizen.”

De EU-regels gaan 1 juli in. Landen die eerder met het certificaat willen beginnen, moeten dat met eigen wetgeving doen.

Veel Nederlanders zullen de coronareispas graag in de knip willen hebben. Een grote groep vakantiegangers, zo blijkt uit onderzoek, gaat echter nog even voor een staycation in eigen land.

Info over de coronareispas is binnenkort te vinden op de ‘coronawebsite’ van de Rijksoverheid.

Eindelijk comfort! TU Delft-student bedenkt vliegtuigontwerp met meer beenruimte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.