Julia Osendarp
Julia Osendarp Sport 1 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe tennisster Naomi Osaka mentale problematiek in topsport ter discussie stelt

Tennisster Naomi Osaka gisteren de stekker uit haar deelname aan Roland Garros. Osaka liet weten de pers tijdens het toernooi niet te woord te staan, omdat dit bij haar voor mentale problemen zorgde. Niet alle tenniscollega’s steunen haar besluit, Serena Williams doet dat wel.

De Japanse Osaka (23) kreeg de afgelopen dagen een behoorlijke lading kritiek over zich heen. Osaka moest tennissen op Roland Garros in Frankrijk, een tennistoernooi onderdeel van de Grand Slam. Daar vertelde zij dat ze de internationale pers niet te woord zou staan. In sommige berichtgeving werd haar actie neergezet als ‘prinsessengedrag’, maar dit bleek toch niet geval. Zelf verklaarde Japanse toptennisster dat ze kampt met mentale problematiek en met haar persboycot een statement maakt voor dit onderwerp. Ze benadrukt dat ze „niet makkelijk voor publiek praat” en angst ervaart als ze internationale media te woord staat.

Kritiek op Osaka, steun van Serena Williams

En dat werd haar niet in danken afgenomen. De organisatie van het Franse tennistoernooi dreigde de tennisster, die tot de absolute wereldtop behoort, te diskwalificeren. Uiteindelijk besloot Osaka zelf uit het toernooi te stappen. Maandagavond liet zij in een verklaring weten dat ze deze situatie niet voorzag. „Dit is een situatie die ik me nooit had kunnen voorstellen toen ik dit een paar dagen geleden postte. Het beste voor het toernooi, de andere spelers en mijzelf is dat ik me nu terugtrek, zodat iedereen zich weer op het tennis kan gaan richten in Parijs”, aldus de Japanse tennisster.

Collega’s uit de tenniswereld uitten hun kritiek op de beslissing van Osaka. Onder meer Novak Djokovic, Rafael Nadal en Asleigh Barty vonden haar boycot niet gepast. Volgens hen zijn topsport en de pers nu eenmaal met elkaar verbonden. Osaka is de rijkste vrouwelijke tennisster ter wereld en volgens sommigen dient zij, voor haar miljoenensalaris ook de pers te woord te staan. Daarentegen sluit Serena Williams zich niet aan bij alle kritische meningen. Zij laat weten de beslissing van Osaka te steunen. „Ik weet hoe ze zich voelt, want ik heb ook in dezelfde situatie gezeten”, vertelde Williams. Ze zegt verder over Osaka haar beslissing: „We zijn allemaal verschillende persoonlijkheden en iedereen gaat anders met dingen om. We moeten haar hier mee laten omgaan zoals zij wil en zoals zij denkt dat het beste voor haar is.”

Perskamer nederlaag voor tennisster

De situatie in de perskamer bij sportwedstrijden blijkt niet altijd even makkelijk. Zo staat de invloed van kritische journalisten op sporters nu ter discussie. Zelf zei Osaka: „Ik heb genoeg filmpjes gezien van spelers die na een nederlaag in de perskamer instorten. Ik heb het gevoel dat de hele situatie ervoor zorgt dat iemand die al ’down’ is nog verder naar beneden wordt getrapt.”

Gommers wekt verbazing omdat hij in gesprek wil met voetballers die twijfelen over vaccinatie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoe tennisster Naomi Osaka mentale problematiek in topsport ter discussie stelt
Sluiten