Metro
Metro Buitenland 1 mrt 2021 / 09:49 uur

Populaire gouverneur New York uit spijt voor ‘verkeerd opgevat geflirt’

Vader, visser, motorliefhebber, 56ste gouverneur van New York, heeft hij in z’n Twitteromschrijving staan. Hij zou er ‘flirter’ bij kunnen zetten en nou is met een beetje flirten natuurlijk niets mis, maar wel met de manier waarop hij het deed, vinden zijn (oud-)medewerksters.

Een advocatenbureau gaat onderzoek doen naar de beschuldigingen van seksueel ongewenst gedrag aan het adres van gouverneur Andrew Cuomo van de Amerikaanse staat New York. De gouverneur zegt in een verklaring over de aantijgingen dat hij „oprecht spijt heeft” als zijn gedrag ooit „verkeerd is opgevat als ongewenst geflirt”.

Onderzoek Cuomo

Terwijl Trump liet weten zich misschien wel weer verkiesbaar te stellen, maakt Cuomo dit weekend bekend dat hij oud-rechter Barbara Jones gevraagd had een onderzoek naar de beschuldiging te starten, nadat hij door twee vrouwen die voor hem werkten beticht werd van seksueel wangedrag.

Dat kwam de gouverneur echter op kritiek te staan van mede-Democraten. Verschillende politici reageerden dat een zelfbenoemde onderzoeksleider geen goed doet aan de onafhankelijkheid van de zaak. Letitia James, de minister van Justitie van New York, maakte daarop bekend dat in plaats daarvan een advocatenbureau in de arm wordt genomen. Cuomo heeft daar goedkeuring voor gegeven.

Een van de vrouwen die Cuomo beschuldigt, de 25-jarige Charlotte Bennett, zei tegen The New York Times dat ze afgelopen najaar allerlei seksueel getinte en persoonlijke vragen kreeg van haar baas.

Zo vroeg hij haar of ze dacht dat leeftijd een verschil maakte in relaties, en had hij gezegd dat hij openstond voor relaties met vrouwen van in de 20. Die opmerkingen interpreteerde ze als duidelijke toenadering tot een seksuele relatie. Een andere oud-medewerkster stelt dat de gouverneur haar ongevraagd een kus op haar mond gaf.

Cuomo

Cuomo, die in zijn staat erg populair is door zijn optreden sinds het uitbreken van de coronapandemie, sprak de beschuldigingen in eerste instantie tegen. „Ik begrijp nu dat mijn interacties mogelijk ongevoelig of te persoonlijk zijn geweest”, stelde hij later in de verklaring. „En dat sommige opmerkingen gegeven mijn positie anderen een gevoel gaven dat ik nooit had bedoeld.”

De Democraat ontkent echter ooit iemand ongepast te hebben aangeraakt of een ongepast voorstel te hebben gedaan. Cuomo stelt dat hij wel eens „speelse grapjes” maakt. „Ik bedoel dat niet beledigend en probeer alleen wat lichtzinnigheid en plagerij toe te voegen aan wat een zeer serieuze zaak is.”

#socialmedia

Op social media maakt het nieuws van alles los. „We moeten vrouwen geloven”, schrijven veel mensen en niet alleen vrouwen:

Er zijn ook mensen die het voor de gouverneur opnemen. „Hij is een old school Italiaan en zijn flirtgedrag is een beetje verouderd, maar niets heel ergs aan. Stop met hem te cancelen”, schrijft een vrouw die zelf slachtoffer van sekuseel wangedrag is geweest en verward zegt te zijn door de ervaringen die Charlotte Bennet nu met de hele wereld deelt.

Zelf post Cuomo de laatste stand van vaccinatie-zaken, wat niet bij iedereen in goede aarde valt. „Word je niet beschuldigd van seksueel wangedrag? Wat doe je op Twitter?!”, reageert iemand, waarop een ander reageert met „de mensen uit New York over belangrijke zaken informeren. Politici worden overal van beschuldigd tegenwoordig, dat betekent niet dat ze in de tussentijd niets kunnen doen. Ze hebben gewoon een baan.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Populaire gouverneur New York uit spijt voor ‘verkeerd opgevat geflirt’
Sluiten