Metro
Metro Buitenland 22 mrt 2021 / 19:10 uur

Nog meer sancties vanuit China, maar ‘Chinese sancties krijgen gevolgen’

Sancties als rode draad door het verhaal: China is woedend over de Europese sancties en zet daarom onder andere D66’er Sjoerd Sjoerdsma op de sanctielijst. Dat moet de EU niet zomaar tolereren, klinkt het vanuit het Europees Parlement.

De sancties die China heeft opgelegd aan Europarlementariërs en onder anderen Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zullen niet zonder gevolgen blijven, waarschuwt het Europees Parlement. Voorzitter David Sassoli noemt de strafmaatregelen „onaanvaardbaar”. De getroffen Europarlementariërs doen gewoon „hun democratische plicht”.

Chinese sancties

De EU moet de Chinese sancties niet over haar kant laten gaan, vinden de christendemocraten in het EU-parlement. Ze roepen EU-buitenlandchef Josep Borrell op om op zijn beurt weer Chinese functionarissen te straffen. China reageerde juist op EU-sancties tegen Chinezen die volgens Brussel een aandeel hebben in de onderdrukking van de Oeigoerse moslimminderheid.

China boos over Europese sancties

China is woedend over de Europese sancties, die volgens Peking neerkomen op bemoeienis met Chinese interne aangelegenheden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Chinese tegenmaatregelen zijn gericht tegen personen in de EU die de Chinese belangen schaden en „leugens en desinformatie” verspreiden.

De betreffende Europeanen en hun gezinnen komen nu China, Hongkong en Macao niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met China.

Sjoerd Sjoerdsma over Chinese volkerenmoord

In Nederland stelde de Tweede Kamer vorige maand dat China volkerenmoord pleegde op de Oeigoeren. Een motie van Sjoerdsma en zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie daarover kreeg steun van een ruime meerderheid.

„De detentiekampen waar naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zitten opgesloten zijn zo groot, dat je ze vanaf de ruimte kunt zien”, zei de D66’er toen. Hij sprak over de „grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Nog meer sancties vanuit China

Ook de Nederlandse EU-ambassadeur Delphine Pronk mag China niet langer in. Zij is net als onder anderen Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma getroffen door Chinese sancties, zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Pronk maakt als ambassadeur voor Nederland deel uit van het zogeheten Politiek en Veiligheidscomité van de EU. China heeft dat comité, waarin de EU-landen overleggen over hun gezamenlijke buitenlandbeleid, op de sanctielijst gezet. Blok heeft begrepen dat dit ook gevolgen heeft voor Pronk en de andere 26 leden. Zij zouden net als Sjoerdsma en een aantal andere Europese politici, diplomaten en onderzoekers niet meer naar China mogen reizen en er ook geen zaken meer mogen doen.

Blok vindt het onacceptabel

Blok vindt het „onacceptabel dat China democratisch gekozen volksvertegenwoordigers en mensen die ons land vertegenwoordigen in Brussel of waar dan ook treft met dit soort van sancties”. De Europese strafmaatregelen die China zegt te vergelden zijn volgens hem van een totaal andere orde. De Chinezen die de EU heeft gestraft, hebben de mensenrechten geschonden, stelt Blok. Dat is volgens de bewindsman gedegen onderzocht. En als ze toch beweren onschuldig te zijn, kunnen ze bezwaar maken bij de Europese rechter.

Foto van mondkapje van Russische buitenlandminister in China gaat viral

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog meer sancties vanuit China, maar ‘Chinese sancties krijgen gevolgen’
Sluiten