Metro
Metro Buitenland 24 jan 2021 / 17:53 uur

Witte Huis: regering Trump had geen distributieplan voor vaccins

Ondanks de dodelijke gevolgen van het coronavirus in de Verenigde Staten, had de regering van Trump geen plan liggen voor de distributie van vaccins. Dat zegt Ron Klain, de stafchef van de woensdag aangetreden president Joe Biden.

„Het proces om vaccins te verdelen, vooral buiten verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, bestond niet echt toen wij in het Witte Huis kwamen”, zei Klain vandaag op nieuwszender NBC.

25 miljoen besmettingen

Een lange tijd heeft Trump de gevaren van het virus bewust gebagatelliseerd. Ook weigerde bijvoorbeeld mondkapjes te adviseren. Afgelopen week maakte Biden zijn plannen bekend om de pandemie onder controle te krijgen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het distribueren van de vaccins. De bedoeling is om met staten en lokale overheden vaccinatiecentra op te zetten in conferentiehallen, stadions en sportzalen. De federale overheid gaat duizenden medewerkers inzetten van onder meer het leger en apotheken om het aantal vaccinaties op te krikken.

Er zijn nu al 25 miljoen besmettingen geregistreerd in de VS. Dat houdt in dat ongeveer 8 procent van de bevolking het virus heeft (gehad). Ook het dodental is hoog: er overleden al 417.000 mensen aan het virus. Biden heeft gewaarschuwd dat het virus wel 600.000 Amerikaanse levens kan hebben geëist voordat een groot deel van de bevolking na vaccinatie immuniteit heeft opgebouwd.

Ruim zes op de honderd Amerikanen hebben inmiddels een vaccin gehad. De doelstelling van Trumps regering om tegen eind vorig jaar 20 miljoen mensen te hebben ingeënt is bij lange na niet gehaald.

Lees ook: Aantal nieuwe coronagevallen met 4924 onder weekgemiddelde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Witte Huis: regering Trump had geen distributieplan voor vaccins
Sluiten