Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 31 jan 2021 / 13:31 uur

Duizenden mensen gearresteerd bij protesten in Rusland

De Russische autoriteiten hebben meer dan duizend aanhoudingen verricht tijdens protesten door aanhangers van oppositieleider Aleksej Navalni. Die gaan voor het tweede weekend op rij massaal de straat op om de vrijlating te eisen van de bekende tegenstander van president Vladimir Poetin.

Protestmonitorgroep OVD-Info meldt dat 2291 mensen zijn opgepakt, onder wie 520 betogers in Moskou. Daar staat de oproerpolitie klaar om betogers de weg te versperren als ze naar het kantoor van de veiligheidsdienst FSB willen trekken. De politie heeft in de hoofdstad ook meerdere metrostations laten afsluiten. In miljoenenstad Sint-Petersburg is een groot deel van centrum zijn afgesloten. Ook zou de vrouw van Aleksej Navalni, Joelia Navalni, zijn aangehouden.

Verlangen naar vrij land

De eerste confrontaties tussen politie en betogers waren gemeld in het Russische Verre Oosten. Daar verzamelden zich demonstranten op een plein in de havenstad Vladivostok en op het ijs van de dichtgevroren Amoerbaai. „Het verlangen om in een vrij land te leven is groter dan de angst om aangehouden te worden”, zei een 25-jarige student.

Op videobeelden is te zien dat betogers elkaars handen vasthouden en „Poetin is een dief” scanderen op de Amoerbaai, waar het zeker 13 graden vroor. In de Siberische stad Tomsk verzamelden aanhangers van de oppositie zich bij een concerthal. Ze hadden Russische vlaggen meegenomen en riepen „laat hem gaan”.

Ook in Jakoetsk trotseerden betogers ijzige temperaturen. Het was 42 graden onder nul toen zich daar tientallen mensen verzamelden. „Dit is de eerste keer dat ik naar een protest ben gekomen”, zei een demonstrant. „Ik heb gewoon genoeg van de totale wetteloosheid van de autoriteiten.”

Huisarrest

Afgelopen weekend deden tienduizenden Russen mee aan protesten voor de vrijlating van de Kremlincriticus. Toen arresteerde de politie duizenden mensen. Inmiddels hebben belangrijke bondgenoten van de Kremlincriticus huisarrest opgelegd gekregen. Een Russische rechter besloot vorige week dat ook Navalni voorlopig blijft vastzitten.

De autoriteiten arresteerden Navalni op een vliegveld in Moskou toen hij deze maand terugkeerde uit Duitsland. Daar had hij een medische behandeling ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd met een zenuwgif. De Russische autoriteiten verwijten de politicus dat hij zich in die periode niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke straf die hem was opgelegd.

Lees ook: Bijna Slimste Mens Emma Wortelboer leert ons nu alles over seks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden mensen gearresteerd bij protesten in Rusland
Sluiten