Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

President: Brazilië is bankroet, corona en pers krijgen de schuld

Brazilië is bankroet, heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gezegd. Hij voegde daaraan toe: „Ik kan er niets aan doen.”

De situatie wijdt Bolsanoro aan de coronacrisis „die is gevoed door de pers”. Hij deed de uitspraken op het moment waarop de economische hulp is afgelopen die miljoenen Brazilianen nodig hebben om het hoofd boven water te houden.

‘Virus aangewakkerd door de pers’

„Ik wilde de planning van de belastingverlagingen veranderen, maar toen was er dat virus dat is aangewakkerd door de pers die we hier hebben, deze niet-inspirerende pers”, zei Bolsonaro in reactie op een van zijn aanhangers die hem bij zijn ambtswoning in Brasilia begroette.

De Braziliaanse president verwees naar de hervorming om het belastingvrije inkomen te verhogen, een campagnebelofte van de uiterst rechtse leider, die aan de macht kwam met een liberaal economisch programma.

Een foto met shirts en vlaggen van de president van Brazilië
Een straatverkoper met shirts en vlaggen van Bolsonaro die hij verkocht bij een protest tegen verplicht vaccineren tegen corona. Foto: Getty Images / Alexandre Schneider

Volgens Bolsonaro houdt de economische ineenstorting van zijn land verband met de beperkingen die door de gouverneurs zijn ingesteld in de strijd tegen de corona-epidemie, die al bijna 198.000 mensen in Brazilië het leven heeft gekost. Bolsonaro won aan populariteit dankzij de noodhulp die gedurende negen maanden is verleend aan 68 miljoen Brazilianen, bijna een derde van de bevolking.

Brazilië aan rand sociale afgrond

Deze maand stopte de noodhulp vanwege de hoge tekorten en schulden van het Zuid-Amerikaanse land. Daardoor komt Brazilië „aan de rand van een sociale afgrond” te staan, vreest Marcelo Neri, directeur van het centrum voor sociaal beleid van een Braziliaanse ontwikkelingsdenktank.

Ondertussen blijven ook in Brazilië de dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen en sterfgevallen stijgen. In de afgelopen 24 uur registreerde het land 1171 doden en bijna 60.000 nieuwe besmettingen. Die cijfers nemen de komende weken naar verwachting verder toe vanwege bijeenkomsten tijdens kerst en nieuwjaar, aldus deskundigen.

Bolsonaro noemde het coronavirus aan het begin van de pandemie ‘een griepje’. Begin juli kreeg hij het zelf. In november stelde de president „dat Brazilianen niet met de corona-epidemie moeten omgaan als een land van flikkers”. De homofobe uitspraak van de president kwam tijdens een lange toespraak vanuit het presidentieel paleis.

Lees ook: Nog te veel besmettingen, ‘langere lockdown ligt voor de hand’

Lees ook: De eerste vaccinatie tegen corona is dáár, maar er zijn ook zorgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
President: Brazilië is bankroet, corona en pers krijgen de schuld
Sluiten