Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 jan 2021
Leestijd: 1 minuut

Pfizer: ons vaccin werkt ook tegen de zeer besmettelijke coronavarianten

Het vaccin van Pfizer en BioNTech lijkt te werken tegen de zeer besmettelijke varianten van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn uitgebroken.

Dat meldt de Amerikaanse farmaceut na een laboratoriumstudie die door het bedrijf samen met wetenschappers van de Universiteit Texas is uitgevoerd.

Bezorgdheid Pfizer

„De mutatie zou verantwoordelijk kunnen zijn voor een snellere overdraagbaarheid en er was bezorgdheid dat het virus ook zou kunnen ontsnappen aan de neutralisatie van antilichamen door het vaccin”, zei Phil Dormitzer, een van Pfizer’s vaccinwetenschappers.

Het onderzoek werd uitgevoerd op bloed dat was afgenomen van mensen die het vaccin hadden gekregen. De bevindingen zijn vooralsnog beperkt, omdat het niet kijkt naar de volledige set van mutaties die gevonden zijn in een van de nieuwe varianten van het zich snel verspreidende virus.

Effectief

Dormitzer zei dat het bemoedigend was dat het vaccin effectief lijkt tegen de mutatie, evenals vijftien andere mutaties waartegen het bedrijf eerder heeft getest.

Proefpersonen gezocht

Intussen gaat het onderzoek naar vaccins door andere farmaceuten gestaag door en daar wordt ook onze hulp bij gevraagd: ziekenhuizen zoeken zo’n tweeduizend Nederlanders die zich als proefpersoon willen laten vaccineren met een nieuw coronavaccin. Het gaat om het vaccin van het Duitse CureVac.

UMC Utrecht leidt het klinisch onderzoek in Nederland en deed enkele weken geleden ook al een oproep. Amsterdam UMC liet vandaag weten dat het zich als eerste ziekenhuis heeft aangesloten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pfizer: ons vaccin werkt ook tegen de zeer besmettelijke coronavarianten
Sluiten