Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 jan 2021
Leestijd: 1 minuut

Franse foie gras-makers: massale eendenslachting om vogelgriep

De een houdt ervan, een ander walgt ervan (of van zichzelf, na het eten ervan). We hebben het over foie-gras, de van origine Franse delicatesse die gemaakt wordt uit de lever van ganzen of eenden die onder dwang worden vetgemest. Daarom is de productie ervan in onder meer Nederland verboden. In Frankrijk niet en daar is het nu helemaal foiefaux.

Franse foie gras-makers willen massaal eenden laten ruimen om de verspreiding van een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep een halt toe te roepen. Het virus heeft in het zuidwesten van het land al veel fokkerijen bereikt. Op social media reageren mensen met verdrietige emoji’s en anderen zullen hun Franse eetverwachtingen even moeten bijstellen.

In meerdere Europese landen houdt de vogelgriep huis, ook in Nederland, waar sinds sinds 22 oktober een ophokplicht geldt. Vele tienduizenden kippen zijn gedood.

Frankrijk

Vijf jaar geleden werden in Frankrijk miljoenen eenden afgemaakt na twee uitbraken, een enorme klap voor leverpatémakers. De Franse federatie van foie gras-producenten ziet dat de voor gevogelte fatale ziekte op steeds meer plekken opduikt. De vrees is dat die niet meer onder controle kan worden gehouden.

Inmiddels zijn in een beperkte zone naast kippen en kalkoenen 200.000 eenden afgemaakt, met nog eens 400.000 te gaan. Het gebied waarin dieren worden geruimd wordt naar verwachting uitgebreid, maar daar is nog geen besluit over genomen.

Pekingeenden

Er worden er jaarlijks 35 miljoen eenden gefokt in Frankrijk, onder meer voor de belangrijke Chinese markt. Peking sloot de grenzen vorige week voor Frans gevogelte vanwege de virusuitbraak.

Lees ook: Wolvenhek van zo’n 2 miljoen rond Friesland: ‘Overtreffende trap dieptepunt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Franse foie gras-makers: massale eendenslachting om vogelgriep
Sluiten