Franse foie gras-makers: massale eendenslachting om vogelgriep
De een houdt ervan, een ander walgt ervan (of van zichzelf, na het eten ervan). We hebben het over foie-gras, de van origine Franse delicatesse die gemaakt wordt uit de lever van ganzen of eenden die onder dwang worden vetgemest. Daarom is de productie ervan in onder meer Nederland verboden. In Frankrijk niet en daar is het nu helemaal foie–faux.
Franse foie gras-makers willen massaal eenden laten ruimen om de verspreiding van een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep een halt toe te roepen. Het virus heeft in het zuidwesten van het land al veel fokkerijen bereikt. Op social media reageren mensen met verdrietige emoji’s en anderen zullen hun Franse eetverwachtingen even moeten bijstellen.
https://twitter.com/Sudifoodie/status/1344936220820975617
https://twitter.com/lepeltierthomas/status/1346520812090757122
In meerdere Europese landen houdt de vogelgriep huis, ook in Nederland, waar sinds sinds 22 oktober een ophokplicht geldt. Vele tienduizenden kippen zijn gedood.
https://twitter.com/emergenza24int/status/1346605590139842561
Frankrijk
Vijf jaar geleden werden in Frankrijk miljoenen eenden afgemaakt na twee uitbraken, een enorme klap voor leverpatémakers. De Franse federatie van foie gras-producenten ziet dat de voor gevogelte fatale ziekte op steeds meer plekken opduikt. De vrees is dat die niet meer onder controle kan worden gehouden.
Inmiddels zijn in een beperkte zone naast kippen en kalkoenen 200.000 eenden afgemaakt, met nog eens 400.000 te gaan. Het gebied waarin dieren worden geruimd wordt naar verwachting uitgebreid, maar daar is nog geen besluit over genomen.
Pekingeenden
Er worden er jaarlijks 35 miljoen eenden gefokt in Frankrijk, onder meer voor de belangrijke Chinese markt. Peking sloot de grenzen vorige week voor Frans gevogelte vanwege de virusuitbraak.
https://twitter.com/TheLocalFrance/status/1347189765561413632
Lees ook: Wolvenhek van zo’n 2 miljoen rond Friesland: ‘Overtreffende trap dieptepunt’