Metro
Metro Buitenland 16 jan 2021 / 10:33 uur

Dertiende en laatste executie onder Trump uitgevoerd: ‘Ik ben onschuldig’

Net voor het eind van zijn termijn, gaf Trump nog even snel de opdracht voor dertien executies. De laatste daarvan is vanochtend in alle vroegte uitgevoerd.

De 48-jarige Dustin Higgs kreeg in de gevangenis van Terre Haute (Indiana) een dodelijke injectie toegediend en werd om 01.23 uur (lokale tijd, 07.23 uur Nederlandse tijd) doodverklaard door het Amerikaanse federale bureau voor het gevangeniswezen.

Slechts vijf uur voor de executie, had het Hooggerechtshof een verzoek tot uitstel verworpen. Trump wees een verzoek om genade af. De verkozen president Joe Biden is tegenstander van de doodstraf, hij zal dus hoogstwaarschijnlijk geen executies doorvoeren.

„De overheid heeft zijn ongeëvenaarde slachting van dertien mensen volbracht door Dustin Higgs om het leven te brengen, een zwarte man die nooit iemand heeft vermoord, op de geboortedag van Martin Luther King”, liet zijn advocaat Shawn Nolan weten in een verklaring.

‘Ik ben een onschuldige man’

In januari 1996 had Higgs samen met met twee vrienden drie jonge vrouwen in zijn appartement bij Washington uitgenodigd. Omdat een van de vrouwen zijn avances afwees, stelde hij voor de vrouwen terug naar huis te brengen. In plaats daarvan stopte hij op een afgelegen plaats. Volgens de aanklagers gaf Higgs vervolgens een van zijn vrienden een wapen en de opdracht de vrouwen dood te schieten.

Higgs werd in 2001 ter dood veroordeeld wegens ontvoering en moord. De vriend die de schoten daadwerkelijk afvuurde, kreeg levenslang. De advocaten van Higgs voerden tevergeefs aan dat het onderscheid in straftoemeting reden was voor clementie.

Volgens een getuige bij de executie namens de media noemde Higgs in zijn slotwoord de namen van de drie vrouwen, Tanji Jackson, Tamika Black en Mishann Chinn en verklaarde onschuldig te zijn. „Ik wil graag zeggen dat ik een onschuldige man ben”, zei hij. „Ik heb geen opdracht gegeven voor de moorden.”

‘We moeten de doodstraf afschaffen’

Op social media zijn mensen woedend omdat er „een onschuldige man is vermoord”. Tot net voor zijn executie riepen mensen op Twitter op om te blijven mailen en petities ondertekenen. Ze wilden koste wat kost de executie tegenhouden. Iemand anders tweet de namen van de mensen die voor en tegen de executie stemden. Slechts drie rechters, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor en Elena Kagan, stemden tegen. Bij veel andere executies waarvoor Trump opdracht gaf, was de stemming hetzelfde: zes voor, drie tegen.

Een grote groep mensen grijpt deze gebeurtenis ook aan om op te roepen tot het afschaffen van de doodstraf. Zo ook Cori Bush, een Amerikaans politica voor de Democratische partij. „Dit is geen gerechtigheid, dit is moord door de overheid. We moeten de doodstraf afschaffen”, twittert ze.

Lees ook: Wereldwijd dodental door coronavirus passeert 2 miljoen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dertiende en laatste executie onder Trump uitgevoerd: ‘Ik ben onschuldig’
Sluiten