Metro
Metro Buitenland 12 dec 2020 / 17:59 uur

VN-topman: ‘Leiders van alle landen moeten klimaatnoodtoestand uitroepen’

Het gaat niet goed met het klimaat, vindt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Daarom wil hij dat de leiders van alle landen een „klimaatnoodtoestand” uitroepen. Zo moeten we een catastrofale opwarming van de aarde voorkomen, zei de VN-topman vandaag in zijn openingstoespraak op een klimaattop.

Die noodtoestand zou moeten gelden totdat CO2-neutraliteit is bereikt, ofwel dat er geen extra broeikasgassen meer in de atmosfeer vrijkomen, zei Guterres bij de start van de eendaagse top.

‘Dramatische noodsituatie’

Ruim zeventig wereldleiders zullen hun zegje doen tijdens de eendaagse virtuele bijeenkomst, vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs. Daar hadden de staten afgesproken de temperatuurstijging zo dicht mogelijk bij de 1,5 graden te houden, zei Guterres. Maar de daar gedane toezeggingen over klimaatbescherming waren niet voldoende.

Er wordt in deze eeuw een catastrofale temperatuurstijging van meer dan 3 graden verwacht. De enige manier om dat te voorkomen, is door drastisch van koers te veranderen. „Kan iemand ontkennen dat we met een dramatische noodsituatie worden geconfronteerd?” vroeg Guterres.

38 landen hebben inmiddels al een klimaatnoodsituatie uitgeroepen, zei de VN-topman. Daarbij houden ze rekening met urgentie en het risico van klimaatverandering. „Ik roep alle anderen op om mee te doen.”

Klimaatnoodtoestand

In 2019 riep het Europees Parlement de klimaatnoodtoestand uit voor de hele EU. Zo’n noodtoestand verklaren is eigenlijk een symbolische handeling, en onderstreept de urgentie van de klimaatcrisis.

De opleving na de coronapandemie biedt een kans om de economie en de samenleving op een „groen pad” te krijgen. „Maar dat gebeurt nog niet”, waarschuwde Guterres. De economisch sterke G20-staten geven met hun economische stimuleringspakketten 50 procent meer uit aan zaken als productie en verbruik van kolen, olie en aardgas dan aan klimaatvriendelijke energie. „Dat is niet acceptabel”, zei de secretaris-generaal van de VN.

Lees ook: Dotan ontmoet Paus Franciscus: ‘Dit is net gebeurd…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VN-topman: ‘Leiders van alle landen moeten klimaatnoodtoestand uitroepen’
Sluiten