Metro
Metro Buitenland 26 dec 2020 / 15:52 uur

Ruim 15.000 wachtende truckers in Dover getest, slechts een handjevol positief

Ruim 15.000 wachtende vrachtwagenchauffeurs zijn in de haven van Dover getest op het coronavirus. Bij slechts een handjevol van hen, 36 om precies te zijn, was de test positief. Dat komt neer op 0,23 procent, zei transportminister Grant Shapps volgens Sky News.

„Er zijn nu 15.526 coronavirustests uitgevoerd op chauffeurs, wat 36 positieve resultaten opleverde die worden geverifieerd”, meldde de minister. Als de truckers hun weg naar Frankrijk willen vervolgen, moeten ze eerst een negatieve test aanleveren. Zo’n 1100 Britse militairen zijn ingezet om in een zo hoog mogelijk tempo sneltesten af te nemen.

Gesloten grens

Vorige week zondag werd de grens gesloten, omdat er een gemuteerde versie van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk werd aangetroffen. Er ontstonden lange rijen met duizenden vrachtwagens in Kent, waarna het graafschap de snelwegen naar Dover afsloot. Chauffeurs werden tijdelijk opgevangen op de voormalige luchthaven Manston.

Shapps zei dat alle vervoerders op tweede kerstdag (vandaag dus) om 09.00 uur Manston hebben verlaten en terug kunnen gaan naar Dover om de oversteek naar Frankrijk te maken. „Manston is nu leeg en vrachtwagens moeten er niet meer heen,” schreef de minister in een tweet.

Shapps zei vrijdag dat het nog enkele dagen zou duren voordat de problemen voor de wachtende chauffeurs zijn opgelost. Militairen organiseren het uitdelen van water en voedsel aan de wachtende rijders.

Mutatie in meerdere landen opgedoken

De variant van het coronavirus die als eerste in Engeland opdook, is in steeds meer landen aangetroffen. Zo maakten Spanje en Zweden vandaag de eerste positieve tests bekend. De personen waren allemaal onlangs in Groot-Brittannië geweest, melden de regionale autoriteiten.

In de regio Madrid zijn vier mensen positief getest op de Britse variant. Een van hen is een man die afgelopen zondag per vliegtuig in Spanje aankwam vanuit Groot-Brittannië. De autoriteiten wachten nog op de testuitslag van een andere man die vanuit Groot-Brittannië was gearriveerd, maar zijn vader, moeder en zus zijn al wel positief bevonden. Er zijn nog een paar mensen die al getest zijn, maar waarvan de uitslag nog niet bekend is.

De positief geteste mensen zijn niet erg ziek, melden de autoriteiten in Madrid, en er is ook geen reden voor paniek.

Mutatie lijkt niet dodelijker

Ook in Zweden is de mutatie dus aangetroffen, bij iemand die na aankomst uit Groot-Brittannië ziek werd. De reiziger verbleef in quarantaine in Zweden en er zijn vooralsnog geen andere gevallen ontdekt, melden de Zweedse autoriteiten.

In Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Japan is de mutatie ook gevonden. Deze versie verspreidt zich sneller dan andere varianten, maar lijkt mensen niet zieker te maken en lijkt ook niet dodelijker te zijn. Volgens deskundigen zullen de coronavaccins ook werken tegen de gemuteerde variant.

Veel landen kondigden een ban af op reizen naar het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor de nieuwe variant.

Lees ook: Toeriste in Australië restaurant uitgezet vanwege ‘ongepaste’ outfit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim 15.000 wachtende truckers in Dover getest, slechts een handjevol positief
Sluiten