Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 5 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Protesten in de Verenigde Staten: ‘Stop met tellen’ vs. ‘Tel elke stem’

Het is heel spannend in de Verenigde Staten: Joe Biden staat nu op 264 van de benodigde 270 kiesmannen, Trump op 214. Ondertussen zijn in verschillende steden in de VS protesten uitgebroken. Sinds Donald Trump (gisterochtend Nederlandse tijd) een overwinning claimt, wordt op veel plekken geëist dat alle stemmen worden geteld. Op andere plaatsen scanderen mensen: ‘Stop met tellen!’.

De race op het Witte Huis is nog niet beslist. Democraat Joe Biden heeft nog zes kiesmannen nodig om zich de nieuwe president van Amerika te noemen. Dat betekent dat een overwinning in één van de swing states voor hem genoeg is. Ook Donald Trump kan nog steeds als winnaar uit de bus komen, omdat de marges zo klein zijn. In vijf staten is nog geen uitslag van de verkiezingen; de stemmen worden daar nog steeds geteld.

Ondertussen blijft Trump volhouden dat de Democraten op grote schaal hebben gefraudeerd. Zijn campagneteam overweegt juridische stappen te nemen over de stembusgang in Nevada (goed voor 6 kiesmannen), een van de staten die de doorslag kan geven.

Protesten: ‘Tel elke stem’

Biden claimt nog niet de totale overwinning, zei hij in een speech, want hij wil wachten tot alle stemmen zijn geteld. En dat vinden duizenden aanhangers ook. Zo werden gisteravond manifestaties gehouden in New York, Washington en Los Angelos om te eisen dat ‘alle stembiljetten worden geteld’. In Central Park, New York, verzamelden zich honderden demonstranten die „tel elke stem” scandeerden.

Protesten in de Verenigde Staten: ‘Stop met tellen’ vs. ‘Tel elke stem’
Een dominee zei tijdens een demonstratie dat „elke stem moet worden geteld en elke persoon moet worden beschermd.” Foto: AFP.

„Ik wil hier eigenlijk niet zijn, ik wil gewoon mijn leven leiden”, zei een 59-jarige timmerman bij een protestactie in New York. „Maar als de president probeert om iedere stem te ondermijnen en stemmen ongeldig te laten verklaren, moet je wel iets doen.”

De New Yorkse politie nam meer dan 30 personen in hechtenis, onder meer omdat afval in brand werd gestoken en er met vuilnis werd gegooid.

In Chicago stapten betogers in een mars langs de Trump Tower en scandeerden: „Tel elke stem!’

‘Stop met tellen’

Ook op de straten van Detroit in de staat Michigan verzamelden protestgroepen zich. Terwijl de ene groep oproept dat er gestopt moet worden met het tellen van de stemmen, eist de andere groep dat juist elke stem geteld moet worden. Een aantal demonstranten drong een congrescentrum binnen, waar de stemmen worden geteld, en scandeerde „stop met tellen”.

In Amerika is vooraf al rekening gehouden met geweld; meerdere staten hebben troepen van de National Guard paraat staan om de politie te helpen, en ondernemers timmerden de ruiten van hun winkels dicht uit vrees voor geweld.

Dat was maar goed ook, want in het centrum van Portland (in de staat Oregon) werden winkelramen in geslagen. Honderden anti-Trumpdemonstranten en politieagenten kwamen recht tegenover elkaar te staan. Zeker acht personen zijn gearresteerd.

Waarnemers: onrust groeit

Ook de politie van de staat Minnesota arresteerde demonstranten. Die liepen over de snelweg in de stad Minneapolis. In de stad Pittsburgh, in de mogelijk cruciale swing state Pennsylvania, werden drie mensen opgepakt bij protesten.

Waarnemers denken dat de onrust de komende dagen groeit, omdat nog steeds stemmen worden geteld en sommige groepen de resultaten betwisten. Op sociale media roepen extreemrechtse groepen op om linkse demonstranten te confronteren, soms met geweld.

Wanneer de uitslag van de presidentsverkiezingen binnen is, is nog onzeker.

Lees ook: Biden regelt fonds zodat elke stem wordt geteld, steun van sterren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Protesten in de Verenigde Staten: ‘Stop met tellen’ vs. ‘Tel elke stem’
Sluiten