Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump claimt overwinning ondanks missende stemresultaten

Donald Trump claimt vandaag in een toespraak de presidentsverkiezingen, die nog onbeslist zijn, te hebben gewonnen. De telling van de stemming is momenteel nog in volle gang en kandidaten Joe Biden en Trump gaan nek-aan-nek.

„We maakten ons klaar om deze verkiezingen te winnen. Eerlijk gezegd hebben we deze verkiezingen gewonnen”, sprak Trump vandaag in het Witte Huis. Echter heeft Democraat Joe Biden momenteel 225 stemmen van het kiescollege en Trump 213. De kandidaat die 270 stemmen of meer haalt, wint.

Pennsylvania bepalend

Volgens Trump is de spannende strijd tussen hem en Biden een „schande voor het Amerikaanse volk”. Hij beweert belangrijke swing states al te hebben „gewonnen”, terwijl deze hun resultaten nog niet bekend maakten.

Zo zegt Trump Pennsylvania voor zich te winnen. Ook claimt hij de overwinning in Noord-Carolina, Georgia en Michigan. Deze staten neigen naar Donald Trump, maar de resultaten zijn nog niet definitief. Pennsylvania zou bepalend zijn voor de komende verkiezingsuitslag. Trump zweert dat hij de resultaten naar het Amerikaanse Hooggerechtshof  brengt om te kunnen winnen.

Biden blijft optimistisch

Trump zei in zijn speech dat „miljoenen en miljoenen mensen” op hem hadden gestemd. Hij vervolgde: „Een zeer trieste groep mensen probeert die groep mensen het recht te ontnemen en we zullen er niet voor staan. De resultaten van vanavond zijn fenomenaal. We maken ons klaar om iets te vieren dat zo mooi, zo goed was.”

Eerder verscheen op Twitter een bericht van Trump waarin hij beweerde dat er sprake van fraude was bij de verkiezingen. Dat bericht werd gecensureerd.

Loser’s consent

Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam zegt op Twitter dat wat Trump nu doet, „in gaat tegen het wezenlijke principe van vertegenwoordigende democratie”. „Democratie draait in de kern om de vreedzame overdracht van macht. Dat bereik je door groepen niet systematisch buiten te sluiten.” ‘Loser’s consent’ is hierbij cruciaal, zegt Van der Meer. „De acceptatie van het verlies vanuit vertrouwen in het proces.”

 

Voor de toespraak van Trump sprak Biden al het land toe vanaf een podium in Wilmington. De Democraat blijft optimistisch en houdt vol dat hij nog steeds een goede kans maakt om te winnen.

Lees ook: Lange verkiezingsnacht: verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden nog niet gestreden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.