Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Biden regelt fonds zodat elke stem wordt geteld, steun van sterren

Democraat Joe Biden heeft een fonds opgezet om ervoor te zorgen dat elke stem na de presidentsverkiezingen wordt geteld. Hij krijgt op social media steun van sterren als Kim Kardashian, Naomi Campbell en rockband Pearl Jam.

De uitdager van president Trump reageert met het fonds op de dreiging van Trump het (tellen van de) stemmen te willen stopzetten. Met het geld moeten eventuele rechtszaken worden betaald.

Biden noemt het Biden Fight Fund de grootste inspanning ooit om de verkiezingen te beschermen. Het is niet Donald Trump die de uitslag van deze verkiezingen bepaalt, aldus de Democraat in een tweet: „Het Amerikaanse volk doet dat.”

Oproep om te doneren voor fonds Biden

De Democratische vicepresidentskandidate Harris roept op Twitter op tot een donatie van 5 dollar. Afgelopen nacht dreigde Trump naar de rechtbank te stappen om te voorkomen dat alle stemmen worden geteld. Maar de Democraten zijn bereid terug te vechten, aldus Harris: „Ons werk kan weken duren en we hebben uw hulp nodig.”

Ook de Republikeinen van Trump vragen inmiddels om geld om de strijd voor de rechters te kunnen bekostigen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Democraten proberen de verkiezingen te stelen en de resultaten te manipuleren, aldus de partij in een mail aan aanhangers.

Actie Count Every Vote

Sterren steunen Joe Biden indirect.  Zij spreken zich op sociale media massaal uit over de actie Count Every Vote, waarbij wordt gepleit voor het eerlijk tellen van de stemmen. President Trump riep als gezegd meerdere malen op tot een hertelling of het stoppen met tellen van de stemmen. Dat deed hij enkel bij staten waar hij achterliep in de tellingen.

Zo deelde Kris Jenner een foto op Twitter met de tekst „tel iedere stem”. Dochter Kim Kardashian, en vrouw van presidentskandidaat Kanye West, deelde het bericht van haar moeder.

Ook topmodel Naomi Campbell deelde de boodschap. Zij plaatste ook een video van oud-presidentskandidaat Bernie Sanders, die zich duidelijk uitspreekt over het goed tellen van de stemmen. Acteur George Takei, bekend van zijn rol als Hikaru Sulu in Star Trek, vraagt zich af waar Trump zo bang voor is als alle stemmen geteld worden.

‘Ongeacht wie u stemt’, vindt Pearl Jam

De band Pearl Jam schaart zich ook achter de boodschap. „Ongeacht wie u bent, op wie u stemt of hoe u stemt, elke stem moet worden geteld. Dat is wat Amerika geweldig maakt”, schrijft de band op Twitter.

Will & Grace-actrice Debra Messing deelt de actie ook en schrijft daarbij de woorden „het gaat gebeuren”, doelend op de winst van kandidaat Biden.

https://twitter.com/DebraMessing/status/1324067449680121857

Ook onder anderen Demi Lovato, hiphopartiest Common en Lady Gaga steunen de actie.

Lees ook: Trump wil hertelling Wisconsin, veel postkantoren doorgespit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.