Metro
Metro Buitenland 20 nov 2020 / 06:56 uur

Uitslag van hertelling in Georgia is bekend, Biden wint weer

Joe Biden is ook bij de hertelling in de Amerikaanse staat Georgia tot winnaar uitgeroepen. De minister van Binnenlandse Zaken van Georgia, Brad Raffensperger, heeft dat gisteren meegedeeld.

Uit de eerste telling kwam naar voren dat Biden met een kleine voorsprong had gewonnen, hij had zo’n 14.000 stemmen meer dan Donald Trump. De afgelopen zes dagen zijn meer dan 5 miljoen stemmen met de hand opnieuw geteld. Deze keer behield Biden zijn voorsprong, al was die iets gekrompen. Hij kwam uit op 12.284 stemmen meer dan Trump.

Oorspronkelijke telling klopte

De oorspronkelijke telling werd machinaal gedaan, maar deze telling met de hand bevestigde dus dat dat systeem de juiste winnaar had aangewezen. Raffensperger laat in een verklaring weten dat het verschil tussen beide tellingen ruim binnen de foutmarge lag, waar rekening mee wordt gehouden bij handmatig tellen. Raffensperger, zelf een Republikein, verwacht dat de overwinning van Biden vrijdag officieel in zijn staat wordt bevestigd.

Trump houdt al lange tijd vol dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Deze uitslag is dus een nieuwe tegenslag voor hem, nu maakt hij echt geen kans meer op een tweede termijn. Zelfs als de huidige president wel van Biden had gewonnen in Georgia, had hij nog niet genoeg kiesmannen gehad.

Volgens Amerikaanse media heeft Biden 306 kiesmannen binnengesleept, Trump 232. Een overwinning in Georgia levert 16 kiesmannen op. Het is de eerste keer sinds 1992 dat een Democraat bij presidentsverkiezingen de meeste stemmen krijgt in de zuidelijke staat.

Maar deze ene hertelling is niet meteen einde verhaal. Er zou nog een hertelling kunnen plaatsvinden in Georgia. Als de resultaten eenmaal zijn bevestigd, kan het kamp van Trump daarvoor een verzoek indienen. Dat komt omdat het verschil in het aantal stemmen tussen Biden en Trump minder dan 0,5 procent is.

Senaat

Niet alleen de presidentsverkiezingen waren belangrijk in Georgia, ook om de Senaat is veel te doen. In Georgia is de strijd om twee Senaatszetels namelijk nog niet gestreden. In de staat vindt in januari een tweede ronde plaats, nadat bij de verkiezingen op 3 november geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen haalde.

De Democraten moeten in Georgia beide zetels winnen om een meerderheid in de Senaat te krijgen. De twee Republikeinse kandidaten, de huidige Senatoren David Perdue en Kelly Loeffler, hebben zich alle twee achter de ongefundeerde beweringen van het Trump-kamp geschaard dat hun partijgenoot Raffensperger verkiezingsfraude heeft toegestaan.

Lees ook: Advocaat Trump ziet groot complot bij verkiezingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Uitslag van hertelling in Georgia is bekend, Biden wint weer
Sluiten