Metro
Metro Buitenland 10 okt 2020 / 14:01 uur

Weer coronarecords gesneuveld in veel Europese landen

Meerdere Europese landen hebben melding gemaakt van recordaantallen nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Rusland en België.

In het 38 miljoen inwoners tellende Polen sneuvelde het dagrecord voor de vijfde keer op rij. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat bij nog eens 5300 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Polen moeten vanaf zaterdag ook buiten verplicht mondkapjes dragen.

Drie dagen op rij record

Ook in Tsjechië, dat circa 10 miljoen inwoners telt, grijpt het virus snel om zich heen. De autoriteiten maakten vandaag bekend dat 8618 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De afgelopen drie dagen was ook al een recordaantal coronagevallen gemeld.

Volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC voert Tsjechië de lijst aan van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Premier Andrej Babis sluit ook een nieuwe lockdown niet uit. Komende maandag moeten alvast theaters, zwembaden, bioscopen en musea voor twee weken de deuren sluiten.

Après-ski feesten in de ban

Oostenrijk (ruim 8 miljoen inwoners) maakte vandaag melding van een recordaantal van 1235 nieuwe besmettingen. Alhoewel het coronavirus eerder dit jaar om zich heen greep in wintersportgebieden, is het Alpenland minder zwaar getroffen door de pandemie dan veel andere EU-landen. Après-ski-feesten werden in de ban gedaan om het virus tegen te gaan.

Het is stil bij après-ski cafés in Oostenrijk. Foto: ANP

Rusland is koploper in Europa als het gaat om het totale aantal coronagevallen. Er is vastgesteld dat in totaal 1,2 miljoen mensen in Rusland het virus hebben opgelopen. Een kleine kanttekening: in Rusland wonen ook flink meer mensen dan in andere Europese landen. Het land telt 145 miljoen inwoners.

Grootste dagelijkse stijging België

Ook in België een record: afgelopen week zag het land de grootste dagelijkse stijging van het aantal coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie. Maandag en dinsdag werden meer dan 5000 nieuwe coronagevallen gemeld, bericht De Morgen. De krant baseert zich op voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 30 september en 6 oktober zijn er dagelijks gemiddeld 3274 nieuwe besmettingen vastgesteld, meldt het instituut. Dat komt neer op een stijging van 80 procent in vergelijking met de week daarvoor. In België wonen ruim 11 miljoen mensen.

Op deze foto is een oudere man met een mondkapje op te zien.
In België is sprake van een mondkapjesplicht. Foto: ANP

Lees ook: Prins Harry en Meghan maken podcastdebuut voor Mental Health Day

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer coronarecords gesneuveld in veel Europese landen
Sluiten