Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 okt 2020

Minder bezoekers voor diensten Hersteld Hervormde Kerk Staphorst

Bij de zondagse diensten in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst mogen minder bezoekers naar binnen dan gebruikelijk, maakte de kerk vandaag bekend op de website. Afgelopen weekeinde gingen er telkens zo’n zeshonderd mensen naar de diensten. Dat leidde in het hele land tot veel ophef.

„Het aantal bezoekers per kerkdienst wordt verminderd. De gemeenteleden dienen de indeling volgens het rooster aan te houden”, aldus de kerkenraad. „In de eredienst zullen er minder psalmen gezongen worden.”

‘Kans op besmetting 0,0 procent’

De scriba van de kerk in Staphorst, A. Bouwman, kan in de nieuwe opzet niet aangeven hoeveel mensen er precies de diensten kunnen bijwonen. Wel heeft de kerkgemeente volgens hem het advies van het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk overgenomen en het aantal bezoeker „substantieel afgeschaald”.

Wat betreft het zingen heeft de kerkenraad het advies ook opgevolgd door het aantal psalmen bij de diensten te verminderen. „Alle aanwezigen mogen zingen ongeacht hun leeftijd”, aldus Bouwman. De kerk heeft een rapport laten opmaken over de ventilatie en luchtverversing en die voldoen volgens hem meer dan ruimschoots aan de norm. „Met het aantal mensen dat nu kan komen en mag zingen is de kans op besmetting 0,0 procent”, verzekert Bouwman.

Geen mondkapjesplicht

Gisteren adviseerde het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk het aantal bezoekers van kerkdiensten „substantieel” te verlagen. Verder moet er een „hernieuwde bezinning” komen „op de wijze en frequentie van de samenzang”. Daarnaast moeten de kerkgangers bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes dragen, vindt het bureau.

Het kerkbestuur in Staphorst legt de verantwoordelijkheid voor dat laatste punt bij de kerkgangers zelf. „Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is over het nut van mondkapjes, is het de verantwoordelijkheid van de kerkgangers zelf of ze deze bij het in- en uitgaan willen dragen.”

Lees ook: Weer coronarecords gesneuveld in veel Europese landen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Minder bezoekers voor diensten Hersteld Hervormde Kerk Staphorst
Sluiten