Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 20 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Vrijwilliger Dado (24) ging naar Lesbos om vluchtelingen in Moria te helpen: ‘Je voelt je machteloos’

De 24-jarige Dado Kavazovic verbleef de afgelopen weken in Mitilini, vlak bij Moira. Als vrijwilliger voor Stichting Bootvluchteling vertrok hij naar Lesbos om in kamp Moria te helpen, maar toen kwam de alles vernietigende brand.

Het gebeurde op de laatste dag van zijn zeven dagen lange quarantaine. „Bij aankomst moest ik een week lang in vrijwillige quarantaine om de verspreiding van Covid-19 binnen het kamp tegen te gaan”, legt Kavazovic uit. „De dag voor ik zou beginnen, brak de brand uit.”

En dat veranderde de situatie compleet. „Ik had in eerste instantie geen idee wat er precies gaande was. Er kwamen zoveel berichten en geruchten naar buiten over de situatie in het kamp. Pas na een paar uur kreeg ik een goed beeld van wat zich daar precies afspeelde.” Van het oude kamp is volgens Kavazovic niets meer over en de Griekse overheid bouwt met man en macht een nieuw kamp. „Dat levert ontzettend veel onrust op. Er wordt heel weinig gecommuniceerd over hoe de zaken er precies voorstaan en bijna niemand zit te wachten op een nieuw kamp”, vertelt hij.

Asielprocedure ligt stil

Sinds de brand slapen mensen die in kamp Moria verbleven op straat, tussen de blokkades die de Griekse politie en de lokale bevolking hebben opgeworpen. „Ook de asielprocedure van deze mensen is stopgezet. Die wordt pas weer hervat als ze zich aanmelden in het nieuwe kamp, maar veel mensen willen dat niet omdat ze bang zijn dat ze dan nog langer moeten wachten of dat ze worden opgesloten”, legt Kavazovic uit.

Ook de lokale bevolking ziet geen heil in een nieuw kamp, wat voor veel onrust zorgt. „Regelmatig breken er rellen uit rondom het kamp, waardoor wij niet bij de vluchtelingen kunnen komen. Het is voor ons te onveilig om in de buurt van het kamp aanwezig te zijn. De situatie wordt per dag bekeken en vaak gaan alleen de coördinatoren naar het kamp. Ik heb alleen maar indirect kunnen helpen door bijvoorbeeld spullen in te pakken en risicoanalyses te maken. Het was te onveilig om nieuwe vrijwilligers mee naar het kamp te nemen”, vertelt hij. „Het grootste gedeelte van mijn dagen hier bestonden uit wachten tot we een seintje zouden krijgen dat het veilig genoeg was om te komen helpen.”

Vluchtelingen uit Moria na de branden
Vluchtelingen uit Moria na de branden. Foto: ANP

Door de onrust rondom kamp Moria is het volgens Kavazovic moeilijk om structurele hulp op het zetten. „De situatie is grimmig en verandert de hele tijd. We proberen ons nu vooral te richten op noodgevallen. De coördinatoren hebben de afgelopen weken ontzettend hard gewerkt om de stand van zaken in de gaten te houden. De vrijwilligers moesten vooral wachten. Je voelt je machteloos.”

Zorgen over toekomst

Inmiddels zijn de eerste mensen alweer in het nieuwe kamp geplaatst. „Hoewel niemand echt blij is met een nieuw kamp, lijkt de situatie daar wel beter te worden dan voorheen”, zegt Kavazovic. „Er komt plek voor meer mensen en gezinnen worden zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst.” In het oude kamp Moria was plek voor slechts 2700 bewoners, terwijl er 12.000 mensen in en om het kamp verbleven. Het nieuwe kamp heeft plek voor 8000 bewoners. Inmiddels zijn zo’n 5000 migranten in de nieuwe opvang aangekomen.

Moria
Het nieuwe opvangkamp, vlakbij Mitilini. Foto: Gettyimages

Toch maakt Kavazovic zich zorgen over de toekomst van het nieuwe kamp. „De nieuwe opvang ligt bij Mitilini aan de kust en in de winter waait het er erg hard en is het ontzettend koud. Ik hoop dat er snel een structurele oplossing komt. Niemand hier wil een nieuw kamp, behalve de Griekse overheid.” Ook de hulporganisaties denken dat een nieuwe opvang op deze plek geen oplossing is. „We willen dat de vluchtelingen tijdens de asielprocedure sneller een goede plek krijgen in plaats van dat ze lang moeten wachten in een opvangkamp.”

Honderd migranten naar Nederland

Nederland gaat honderd mensen uit kamp Moria opvangen. Dat werd vorige week bekendgemaakt door staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken. Het zijn vooral asielkinderen tot veertien jaar, die alleen in Moria verblijven of mensen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Ook is afgesproken dat het begin van de asielprocedure wordt versneld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.