Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Jacinda Ardern boekt grote overwinning in verkiezingen Nieuw-Zeeland

Premier Jacinda Ardern en haar regerende Labourpartij hebben een historische overwinning geboekt in de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland. „Nieuw-Zeeland heeft de Labour Party de grootste steun gegeven in bijna vijftig jaar”, zei Ardern op een bijeenkomst waarop de uitslag werd gevierd.

Labour behaalde ruwweg de helft van de stemmen. Oppositiepartij National Party volgde met ongeveer 27 procent van de stemmen. „We zullen die steun niet voor kennisgeving aannemen. Ik beloof dat we een partij zullen zijn die regeert namens iedere Nieuw-Zeelander”, zei Ardern.

Tweede termijn voor Ardern

Al na de eerste uitslagen werd duidelijk dat Ardern afging op een tweede termijn als minister-president. Die functie heeft ze sinds 2017.

Zij wordt onder meer beloond voor haar succesvolle aanpak van de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen voor Nieuw-Zeeland bleven namelijk zeer beperkt dankzij een strenge lockdown. Daarnaast kreeg Ardern in haar eerste termijn te maken met enkele crises, zoals de aanslag op twee moskeeën in Christchurch met 51 slachtoffers. Bij een uitbarsting van de vulkaan White Island, kwamen 21 mensen om het leven.

Ze liet tijdens die crises volgens velen zien dat ze op een empathische manier leiding kan geven. „Wees sterk, wees aardig”, was haar boodschap. Zo liet Ardern in april tijdelijk haar salaris met 20 procent verlagen, uit solidariteit voor de mensen die het financieel moeilijk hebben door de coronacrisis.

Verkiezingen

Al tijdens het tellen van de uitslag gaf de leider van de oppositie, Judith Collins, haar nederlaag toe in een telefoontje aan Ardern: „Gefeliciteerd met de uitslag want het is, denk ik, een uitstekend resultaat voor de Labour Party.” Collins’ partij krijgt waarschijnlijk rond de 35 zetels in het 120 leden tellende parlement. Dat is het slechtste resultaat in twintig jaar.

De verkiezingen zijn een maand later gehouden dan de bedoeling was. Dit werd namelijk uitgesteld vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land. Die is inmiddels weer onder controle.

Lees ook: Weer nieuw dagrecord besmettingen en stijging ziekenhuisopnames

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.