Metro
Metro Buitenland 14 okt 2020 / 11:02 uur

In dit land wordt het sturen van ongewenste ‘dick pic’ strafbaar

Het sturen van een zogenoemde ‘dick pic’ wordt in Finland straks strafbaar. Ongewenste foto’s van het mannelijke geslachtsdeel kunnen leiden tot een gevangenisstraf van zes maanden.

Dat meldt het minister van Justitie van Finland via persbureau AFP. Het wetsvoorstel, dat volgend jaar aan het parlement zal worden voorgelegd, wil de definitie van seksuele intimidatie uitbreiden tot „mondeling pesten, met foto’s of berichten, foto’s maken van anderen of pronken”, aldus een verklaring van het ministerie. De straffen kunnen variëren van een boete tot een gevangenisstraf van zes maanden, afhankelijk van de ernst van de feiten.

Veelvoorkomend probleem

Een wereldwijd fenomeen dat bekend staat als ‘dick pics’ of ‘cyber flashing’, het ongevraagd verzenden van foto’s van de edele delen, is een veelvoorkomend probleem geworden. Dit voornamelijk voor vrouwen. Volgens een studie van de kinderrechten-ngo Plan International, die 14.000 jonge meisjes en vrouwen in 22 landen op alle continenten interviewde, zegt ongeveer 35 procent van hen „seksuele of expliciete foto’s of afbeeldingen” te hebben ontvangen. De helft van hen zegt dat ze online seksuele intimidatie hadden ervaren.

„Het is dus heel relevant om te kijken hoe de wet hiermee moet omgaan”, vertelt Sami Kiriakos, adviseur bij het Finse ministerie van Justitie. Momenteel wordt de Finse wet geconfronteerd met een juridisch vacuüm: seksuele intimidatie wordt alleen erkend in geval van aanraking, terwijl het verzenden van seksuele afbeeldingen alleen onder de wetgeving over smaad en beledigingen valt.

Lastig te traceren

Verschillende landen, zoals Schotland, hebben in 2010 al actie ondernomen tegen seksuele intimidatie op het internet. Onlangs nog introduceerde Texas een boete van 500 dollar voor het verzenden van ongevraagde seksuele afbeeldingen. Naast ontoereikende juridische teksten, kampen veel landen met de moeilijkheid om de verzenders van deze berichten op grotendeels anonieme platforms te vinden.

„Het kan moeilijk zijn om dit soort misdrijven te onderzoeken, zoals bijna alles wat er op internet gebeurt”, geeft Kiriakos toe. „Maar onder bepaalde voorwaarden hebben onderzoekers dwangmaatregelen tot hun beschikking en zelfs toegang tot telecomgegevens.”

Definitie van verkrachting

Het wetsvoorstel is ook van plan om de wettelijke definitie van verkrachting in Finland te wijzigen. Dit komt overeen met ongewenste geslachtsgemeenschap, waarbij de wet tot nu toe bedreiging of geweld vereiste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In dit land wordt het sturen van ongewenste ‘dick pic’ strafbaar
Sluiten