Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 14 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Nationale Groente- en Fruitdag: Eet jij genoeg groente en fruit?

Kom jij aan je dagelijkse portie groente en fruit? Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) vraagt het zich af. Daarom roepen zij vandaag iedereen op hier eens extra over na te denken tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag.

Uit recent onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlander veel te weinig groente en fruit binnenkrijgt. En tijdens de lunch op doordeweekse dagen eet slechts 20 procent groente of fruit. De overige 80 procent kiest toch liever voor een Hollandse boterham met kaas. En dat is dus niet de bedoeling volgens het NAGF. Daarom staat de groente- en fruitrijke lunch dit keer centraal.

Boterham achter bureau

Het NAGF wijst op het feit dat Nederlanders weinig aandacht en tijd aan hun lunchmaaltijd besteden. „Dat terwijl het lunchmoment de uitgelezen kans is om een deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te consumeren,” zegt Karin Bemelmans, coördinator van het NAGF. Volgens haar is de „snelle boterham achter het bureau” een boosdoener voor de kwaliteit van lunchen.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen op het gebied van onze vitaminebronnen. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders gezonder wil eten en de intentie heeft om meer groenten en fruit te eten tijdens de lunch. Daarnaast blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis dat Nederlandse huishoudens in de eerste acht maanden van dit jaar 10 tot 15 procent meer groenten in huis haalden.

De Nationale Groente- en Fruitdag vindt plaats tijdens de Dutch Food Week. Een week waarin het allemaal draait om voeding. Doe jij mee vandaag? En pak je wellicht een mandarijntje of stuk komkommer bij de lunch? Volgens het NAGF is het juist in tijden van het coronavirus extra belangrijk om stil te staan bij jouw dosis vitaminen en mineralen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.