Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Mensen met Neanderthaler-DNA meer kans op complicaties bij COVID-19

Mocht je één van de mensen zijn die wat DNA betreft nog een beetje op een andere uitgestorven mensensoort lijkt, dat behoor je tot een nieuwe risicogroep rondom COVID-19. Mensen met het zogenoemde Neanderthaler-gen, zijn vatbaarder voor ernstige complicaties als ze besmet worden met het coronavirus.

Volgens een Duits onderzoek is er mogelijk verband tussen een neanderthaler-gen en ernstige coronaklachten. Mensen met een bepaald gen zouden drie keer zo veel kans hebben om aan de beademing te komen wanneer zij besmet zijn met het coronavirus. Dat zeggen onderzoeker Hugo Zeberg en zijn collega’s van het Max Planck-Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig volgens AFP.

Chromosoom kan klachten verergeren

Naast de bekende risicofactoren, zoals leeftijd, roken, man zijn, overgewicht hebben en onderliggende ziektes, werd deze zomer al ontdekt dat chromosoom 3 ook mogelijk een oorzaak zou kunnen zijn van een zwaar ziekteverloop. Het is weer een nieuwe aanwijzing, op dit moment is het nog niet volledig duidelijk waarom ook mensen die geen risicofactor lijken te zijn ineens heel ziek worden.

Onderzoeker Zeberg heeft dit gen-cluster nu geanalyseerd en vergeleken met de samenstelling van de genen van neanderthalers. Zo kwam hij erachter dat er een ander verloop van een coronabesmetting lijkt te zijn. De neanderthaler is een uitgestorven menssoort en leefde tientallen duizenden jaren geleden.

Neanderthaler uit Kroatië

De onderzoekers gebruikten het DNA van een 50.000 jaar oude neanderthaler uit Kroatië. „Het blijkt dat de moderne mens deze genvariant van de neanderthalers erfde toen ze zich zo’n 60.000 jaar geleden met elkaar vermengden”, zegt Zeberg.

Dit gen komt vooral voor bij mensen in Zuid-Azië, vooral in Bangladesh. In Europa heeft ongeveer een op de zes mensen het. In Afrika en Oost-Azië komt het daarentegen nauwelijks voor. Waarom mensen met dit bepaalde gen meer risico lopen, is niet duidelijk. Dat moet volgens de onderzoekers zo snel mogelijk worden onderzocht.

Lees ook: Potentieel coronavaccin van Moderna lijkt veilig en werkzaam bij ouderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mensen met Neanderthaler-DNA meer kans op complicaties bij COVID-19
Sluiten