Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoofdverdachte dood Floyd op borgtocht vrij: ‘De straat rekent wel met hem af’

De hoofdverdachte in de zaak rond de dood van de 46-jarige zwarte verdachte George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, ex-politieagent Derek Chauvin, is volgens de politie op borgtocht vrijgelaten.

Hij heeft voor zijn voorwaardelijke vrijlating woensdag 1 miljoen dollar afgedragen via een zogenaamd borgsomagentschap. Dat is volgens de plaatselijke media niet in cash afgedragen.

Lees ook: Vrouw (20) per ongeluk doodgeschoten tijdens nep-gijzeling voor TikTok-filmpje

WTF

Op social media wordt veelal vol ongeloof gereageerd op zijn vrijlating. „WTF, Hoe kan dit?!” Velen weten het antwoord niet, maar wel dit: „De straat rekent af met hem.”

Ook worden foto’s gedeeld van zwarte maskers en bokshandschoenen. „Wie gaat er mee?”

De knie van Chauvin

Chauvin was de agent die Floyd na zijn aanhouding op 25 mei tegen de grond hield door met zijn knie tegen diens nek te drukken. Hij deed dat minutenlang terwijl het werd gefilmd. De doodsoorzaak van Floyd is nog steeds omstreden, maar volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat het slachtoffer zonder de brute behandeling door Chauvin nog in leven zou zijn. Hij wordt daarom beschuldigd van een ernstige vorm van doodslag. Hij zat sinds 31 mei in de gevangenis van Oak Park Heights ten oosten van Minneapolis.

Ademen

George Floyd heeft in de laatste minuten van zijn leven meer dan twintig keer duidelijk gemaakt dat hij niet kon ademen, niet maar een aantal keer, zoals eerder bekend werd gemaakt. Een filmende omstander had al vastgelegd dat de zwarte Amerikaan tijdens zijn aanhouding enkele keren „ik kan niet ademen” zegt, maar uit bewijsmateriaal kan volgens The New York Times worden opgemaakt dat hij veel uitgebreider om hulp heeft gesmeekt. Ook huilde hij niet alleen om zijn overleden moeder, maar ook om zijn kinderen.  „Momma, I love you. Tell my kids I love them. I’m dead.” 

Protest

De dood van Floyd leidde in de Verenigde Staten en daarbuiten tot een golf van protest tegen politiegeweld en racisme. De maandenlange protesten ontaardden vaak in plunderingen en vernielingen die volgens president Trump door extreemlinkse groepen worden aangewakkerd.

De onrust duurt nog steeds voort en speelt een cruciale rol in de Amerikaanse verkiezingen van 3 november. Trump stelt dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden extreemlinks niet durft aan te pakken en hij wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoofdverdachte dood Floyd op borgtocht vrij: ‘De straat rekent wel met hem af’
Sluiten