Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 25 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Moslimlanden roepen op tot boycot Franse producten

Meerdere landen in het Midden-Oosten voeren op dit moment een boycot tegen Franse producten. Zo hebben diverse winkelbedrijven in Qatar en Koeweit besloten Franse artikelen in de ban te doen. Ze zijn boos over verschillende uitspraken van president Emmanuel Macron: zo zei hij begin oktober dat de islam een religie is die wereldwijd „in crisis” is.

Frankrijk is niet blij met de ban: het land roept de moslimlanden op een einde te maken aan de boycotacties. Maar ook in andere islamitische landen roepen mensen via sociale media op om Frankrijk te boycotten. „Deze oproepen zijn nergens op gebaseerd en moeten onmiddellijk stoppen, net als alle aanvallen op ons land, die worden aangewakkerd door een radicale minderheid”, reageert het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Vrijheid van meningsuiting

President Emmanuel Macron heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij staat voor de vrije meningsuiting. Ook heeft hij de Franse autoriteiten opdracht gegeven hard op te treden tegen extremisme. Vrijdag, rond de herdenking van Paty, waren op verschillende overheidsgebouwen projecties te zien van de cartoons waarop de profeet Mohammed te zien is. Deze hadden eerder in het satirische blad Charlie Hebdo gestaan. Islamitische terroristen pleegden in 2015 een bloedige aanslag op de redactie van het blad in Parijs.

Het afbeelden van de profeet geldt in streng islamitische kringen als een ernstig vergrijp. Strenggelovige moslims vinden het afbeelden of ridiculiseren van hun profeet een ernstige zonde.

‘Frankrijk zal niet toegeven’

Via Twitter reageerde Macron op de kwestie. Hij liet weten dat Frankrijk „niet zal toegeven, nooit”. „We respecteren alle verschillen op vredelievende wijze. We accepteren haatzaaien niet en verdedigen het redelijke debat”, schreef hij in het Engels. „We zullen altijd aan de kant van menselijke waardigheid en universele waarden staan.”

Leiders van de Europese Unie spraken maken duidelijk dat ze Frankrijk steunen. „Wij staan zij aan zij met Frankrijk in de nasleep van de terroristische aanslag die Samuel Paty het leven kostte”, meldde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.

Ook EU-president Charles Michel en EU-buitenlandchef Josep Borrell lieten van zich horen. Zij bekritiseerden de opstelling van de Turkse regering en met name president Erdogan, wiens uitspraken over Macron ze „onacceptabel” noemden. Erdogan zei dit weekend in reactie op alle gebeurtenissen in Frankrijk en Macrons handelen dat erop volgde, dat de Franse president zich „psychisch moet laten onderzoeken”.

Lees ook: Australische klacht na gedwongen baarmoederonderzoek luchthaven Qatar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.