Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 20 sep 2020 / 09:37 uur

Trump: geld TikTok-deal naar ‘patriottisch onderwijs’

President Donald Trump wil 5 miljard dollar van de bedrijven die betrokken zijn bij de vorming van de nieuwe Amerikaanse tak van filmpjes-app TikTok. Dat geld wil hij steken in ‘patriottisch’ onderwijs, zo vertelde Trump op een campagnebijeenkomst in Fayetteville (North-Carolina).

Tegen de leiders van de betrokken bedrijven, Oracle, Walmart en ByteDance, zei Trump naar eigen zeggen: „Doe me een lol en steek 5 miljard dollar in een fonds voor onderwijs, zodat we mensen de echte geschiedenis van ons land kunnen bijbrengen, niet de fake-geschiedenis.”

Radicale indoctrinatie

Afgelopen week liet de president al doorschemeren dat hij een nieuwe commissie wil opzetten. De zogenaamde ‘1776 commissie’, die „patriottisch onderwijs” moet promoten. „We gaan de raciale indoctrinatie van onze leerlingen stoppen en weer patriottisch onderwijs terugbrengen op onze scholen.” Dat moet kinderen leren „van ons land te houden, onze geschiedenis te eren en altijd onze prachtige Amerikaanse vlag te respecteren”, zei Trump in Fayetteville.

Foto van Donald Trump
Of het plan voor het ‘patriottische geschiedenis’-fonds doorgaat, wordt overigens niet bepaald door Trump, maar door het nieuwe Amerikaanse bedrijf TikTok Global. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Met de ‘1776 commissie’ wil Trump een antwoord geven op het ‘1619-project’ van The New York Times. De krant wil kinderen leren over de slavernij in Amerika, maar ook over de verdiensten van belangrijke zwarte Amerikanen. Trump noemde dat eerder „ideologisch gif”. Hij zei erover: „Dit project herschrijft de Amerikaanse geschiedenis zodat kinderen leren dat wij zijn gesticht op het principe van onderdrukking en niet op vrijheid. Niets is minder waar.”

Verbod is opgeschort

Of het plan voor het ‘patriottische geschiedenis’-fonds doorgaat, wordt overigens niet bepaald door Trump, maar door het nieuwe Amerikaanse bedrijf TikTok Global. Dat beslist waar de miljarden in worden geïnvesteerd. Opmerkelijk genoeg zegt ByteDance niets te weten van een verzoek van Trump om zo’n fonds op te zetten. „Wij hebben hier pas via het nieuws voor het eerst van gehoord”, meldde het Chinese bedrijf zondagochtend.

Trump wilde een verbod instellen op het downloaden van de TikTok. Hij vreesde dat gebruikersdata in China terecht zouden komen. Dat verbod zou komende nacht ingaan maar is nu opgeschort, omdat TikTok in Amerika gaat samenwerken met Oracle en Walmart, zo is in de nacht van zaterdag op zondag beklonken.

Lees ook: Britten die thuisquarantaine negeren riskeren torenhoge boete

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump: geld TikTok-deal naar ‘patriottisch onderwijs’
Sluiten