Metro
Metro Buitenland 22 sep 2020 / 11:36 uur

Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië aangescherpt, WHO meldt recordaantal coronagevallen

In een aantal departementen in Frankrijk is het aantal besmettingen met corona ernstig toegenomen. Ook in Tsjechië loopt het aantal besmettingen op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom de reisadviezen aangepast.

Vanaf nu geldt voor de Franse departementen Aveyron, Bas-Rhin, Haute-Marne, Indre et Loire, Landes, Marne, Meurthe et Moselle, Seine Maritime, Tarn en Vienne code oranje (‘alleen noodzakelijke reizen, geen vakanties’). Ook voor heel Tsjechië geldt vanaf nu code oranje, blijkt uit de reisadviezen van het ministerie.

Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië verder aangescherpt: meer oranje gebieden
Het reisadvies voor Frankrijk ziet er momenteel zo uit. Foto: Nederland Wereldwijd.

In Oostenrijk is het aantal besmettingen fors gestegen in Wenen en Innsbruck. Daarom geldt vanaf nu ook voor die steden code oranje. Wie terugkomt uit een oranje gebied, krijgt het dringende advies tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Code oranje gold al voor veel gebieden in Frankrijk. Onder meer Parijs en omstreken, het gebied rond Lyon en de hele Côte d’Azur is momenteel geen vakantiebestemming. Ook werd vorige week het reisadvies voor de Tsjechische hoofdstad Praag al aangescherpt.

Verenigd Koninkrijk neemt nieuwe maatregelen

Ook in het Verenigd Koninkrijk nemen de besmettingen toe. De Britse premier Boris Johnson gaat daarom vandaag nieuwe maatregelen aankondigen om de zich snel versnellende tweede golf te stoppen. Onderdeel van het pakket maatregelen is het advies dat mensen weer vanuit huis moeten werken als ze dat kunnen, zegt minister voor kabinetszaken Michael Gove.

„Een van de dingen die we gaan benadrukken, is dat als het voor mensen mogelijk is om vanuit huis te werken, we ze gaan aanmoedigen om dat te doen”, zegt de minister tegen Sky News. „Er zal een accentverschuiving komen.” Hij vervolgt: „Het zijn terughoudende maatregelen die we nemen, maar ze zijn absoluut noodzakelijk. Want het aantal infecties neemt toe en het aantal mensen dat naar het ziekenhuis gaat, neemt toe.

Ook zullen er nieuwe beperkingen komen voor cafés en restaurants. Die zullen eerder moeten sluiten, om 22.00 uur ’s avonds en de bediening beperken tot alleen aan tafel.

Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië verder aangescherpt: meer oranje gebieden
Er zullen nieuwe beperkingen komen voor cafés en restaurants. Die zullen eerder moeten sluiten, om 22.00 uur ’s avonds en de bediening beperken tot alleen aan tafel. Foto: Getty Images

Waarschuwing

De nieuwe regels komen nadat de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van het land, Patrick Vallance, had gewaarschuwd dat het Verenigd Koninkrijk volgende maand elke dag te maken zou kunnen krijgen met 50.000 nieuwe coronavirusinfecties als het geen maatregelen neemt. Het land meldde de afgelopen dagen dagelijks tussen 3500 en 4000 nieuwe gevallen.

„Op dit moment denken we dat de epidemie ongeveer elke zeven dagen verdubbelt”, zei Vallance gisteren in een toespraak. Hij waarschuwde dat het land halverwege november met 200 doden per dag te maken zou kunnen krijgen als er geen actie wordt ondernomen.

Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië verder aangescherpt: meer oranje gebieden
Patrick Vallance waarschuwde dat het land halverwege november met 200 doden per dag te maken zou kunnen krijgen als er geen actie wordt ondernomen. Foto: AFP.

Door nu maatregelen te nemen wil Johnson een volledige lockdown voorkomen. De Britse scholen moeten open blijven en werkplekken die hun personeel ter plaatse nodig hebben, moeten dit op een veilige manier doen, zegt kabinetsminister Gove. „We proberen een evenwicht te vinden.”

WHO: ‘Recordaantal’

Ook in andere landen lijkt de pandemie zich wereldwijd te versnellen, ziet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een week tijd zijn er een recordaantal nieuwe gevallen bijgekomen. Vorige week is het aantal besmettingen gestegen tot bijna twee miljoen. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van een week eerder en „het hoogste aantal gemelde gevallen in één week sinds het begin van de epidemie”, aldus de VN-gezondheidsorganisatie.

Lees ook: Voor het eerst meer dan 2000 nieuwe besmettingen in 24 uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reisadviezen Frankrijk en Tsjechië aangescherpt, WHO meldt recordaantal coronagevallen
Sluiten