Manners.nl
Manners.nl Televisie 22 sep 2020

Ann Vossen aangepakt bij Jinek na kritisch item Zondag met Lubach

In de eerste aflevering van Zondag met Lubach richtte Arjen Lubach zijn pijlen op het falende coronatestbeleid. Hugo de Jonge was als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het belangrijkste doelwit, maar ook Ann Vossen van het Outbreak Management Team (OMT) kwam er niet best vanaf. Gisteren was zij te gast bij Jinek.

Arts-microbioloog Ann Vossen schoof aan bij de talkshow van Eva Jinek om te reageren op de felle kritiek van Lubach. Zondagavond was Lubach niet te spreken over het handelen van de minister en het OMT. De enorme problemen die er nu zijn met testen, hadden voorkomen kunnen worden, benadrukte de presentator.

Ann Vossen in de problemen door Lubach

Zo had Nederland veel eerder in zee moeten gaan met grote laboratoria om voorbereid te zijn op de enorme vraag aan tests. Hugo de Jonge koos er, op advies van het OMT, voor om de kleine laboratoria in ons land te beschermen. Hierin viel vooral de rol van Ann Vossen op. Zij is naast OMT-lid namelijk ook arts-microbioloog en vertegenwoordiger van de kleine laboratoriums in ons land.

Waarom heeft ze ervoor gekozen om niet in zee te gaan met grote commerciële laboratoriums? Heeft het OMT echt volledig verkeerd ingeschat hoe erg de vraag zou stijgen? Of probeerde Ann Vossen haar eigen beroepsgroep te beschermen? Op die vraag krijgen we waarschijnlijk nooit een antwoord, maar Vossen was wel bereid om in Jinek te reageren op de de kritiek van Lubach.

Jack van Gelder legt Ann Vossen vuur aan de schenen

Helaas liep dit waarschijnlijk niet zoals Ann Vossen gehoopt had. Ondanks dat ze enigszins de hand in eigen boezem steekt en toegeeft dat er fouten zijn gemaakt („de enorme testvraag hadden we niet voorzien”), zocht ze ook naar excuses. Dat zorgde voor kritiek. Vooral omdat ze geen goed antwoord had op de vraag waarom het beleid zo inconsistent is. Aan tafel bij Jinek waren vooral Jack van Gelder en Rico Verhoeven kritisch.

Twitter schaart zich achter Van Gelder en Verhoeven

Vooral Jack van Gelder zat er niet om Vossen te sparen. Hij en de vechtsportkampioen kregen bijval op Twitter.

Waarheid

Vossen gaf ook aan dat ze niet blij was met de uitzending van Arjen Lubach. „Ik ben groot fan van het programma, maar het is natuurlijk nooit leuk om jezelf als persoonlijk aangevallen te zien. Dat is voor niemand leuk. Wat ik eigenlijk nog het ergste vind is dat veel mensen dit nu als waarheid beschouwen. Niet alleen door dit programma, maar ook door eerdere programma’s en publicaties.”

Of Nederland een verkeerd testbeleid heeft gehanteerd, wil Vossen niet zo hard zeggen. „We hebben in de beginfase gekozen om met het testen in te zetten op een hele specifieke groep. Dat is het beleid dat we destijds bepaald hebben.”

Lees ook: Einde kijkcijferkanon in zicht: Arjen Lubach wil op hoogtepunt stoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ann Vossen aangepakt bij Jinek na kritisch item Zondag met Lubach
Sluiten