Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Marinier die transgender vermoordde krijgt pardon op Filipijnen

Een Amerikaanse marinier die op de Filipijnen vastzat voor de moord op een transgender, is in Manilla op het vliegtuig naar de Verenigde Staten gezet. Korporaal Joseph Scott Pemberton kreeg voor zijn vertrek van de Filipijnse president Rodrigo Duterte een volledig pardon.

De moord was in 2014. De marinier werd boos toen hij ontdekte dat hij het bed in een grauw hotel niet deelde met een vrouw, maar met een andere man. Hij duwde hem weg, kreeg een klap en begon toen te wurgen. De marinier kreeg 12 jaar cel.

Foto van Joseph Scott Pemberton
De marinier werd boos toen hij ontdekte dat hij het bed in een grauw hotel niet deelde met een vrouw, maar met een andere man. Foto: AFP

Gerechtelijke dwaling

De zaak lag gevoelig omdat de Verenigde Staten bondgenoot Filipijnen steunen bij een ruzie met China over de Zuid-Chinese Zee. De landen sloten in 2014 een verdrag over militaire samenwerking.

Het pardon van Duterte komt hem op flinke kritiek van transgenderactivisten te staan. Ze noemen het een „gerechtelijke dwaling”.

Foto van demonstratie tegen vrijlating Joseph Scott Pemberton
Het pardon van Duterte komt hem op flinke kritiek van transgenderactivisten te staan. Ze noemen het een „gerechtelijke dwaling”. Foto: EPA/ROLEX DELA PENA

De zwarte lijst

Hoewel Pemberton onderweg is naar de VS, is hij door het Amerikaanse Bureau of Immigration op de zwarte lijst gezet. Wat dat precies betekent is echter nog onduidelijk.

Lees ook: 13-jarige jongen, hond en oma overleven bosbrand VS niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.