Metro
Metro Buitenland 10 sep 2020 / 16:44 uur

Kabinet haalt 100 mensen uit Moria naar Nederland, nieuwe delen kamp in brand

Het kabinet is bereid 100 asielzoekers op te vangen die dakloos zijn geraakt na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken uren over een compromis.

Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv’s), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Het kabinet doet het aanbod „bij voorkeur als onderdeel van een door de EU gecoördineerde actie”, schrijft de bewindsvrouw.

Aantal van quotum afgetrokken

Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de Unhcr naar ons land worden gehaald. Maar omdat er voor dit jaar al afspraken zijn gemaakt met de UNHCR over de vluchtelingen, zal het aantal van het toekomstige quotum worden afgetrokken. Volgens die afspraken neemt Nederland elk jaar vijfhonderd vluchtelingen op.

Asielprocedure versnellen

Ook is afgesproken dat het begin van de asielprocedure wordt versneld. Er komen ook maatregelen om de overlast van asielzoekers in te perken. Aanvragen voor een verblijfsvergunning van „zeer zware crminele vreemdelingen” kunnen in de toekomst makkelijker worden afgewezen, en bestaande vergunningen kunnen makkelijker worden ingetrokken. Daarnaast wil het kabinet de straf voor mensensmokkel verhogen.

Om 18.00 uur is een debat begonnen met Broekers-Knol en minister Sigrid Kaag, die over noodhulp gaat.

Migranten uit Moria tijdens het uitdelen van eten nadat het kamp werd verwoest
Migranten uit Moria tijdens het uitdelen van eten nadat het kamp werd verwoest

Nieuwe branden

Er woedt sinds vandaag een nieuwe brand in het kamp. Daardoor gaan ook de laatste overblijfselen van het kamp in vlammen op, meldt de Griekse krant Ekathimerini op zijn website. Het vuur brak tegelijkertijd uit op drie verschillende plekken, waaronder de receptie en het centrum waar asielzoekers werden geïdentificeerd. De brandweer probeert het vuur onder controle te krijgen.

Doordat het kamp is verwoest moesten veel kampbewoners de nacht buiten doorbrengen. De autoriteiten laten tenten aanvoeren en willen ook migranten op schepen onderbrengen. Volwassenen asielzoekers mogen het eiland niet verlaten.

De autoriteiten gaan ervan uit dat de eerste brand dinsdagavond werd aangestoken door bewoners die gefrustreerd waren over onder meer de quarantainemaatregelen als gevolg van coronabesmettingen. De regering zei gisteren dat brandstichters hard zullen worden gestraft.

Petitie

Een petitie die het kabinet oproept vijfhonderd weeskinderen uit het vluchtelingenkamp op te nemen, is sinds gisteren ruim 33.000 keer ondertekend, laat ‘DeGoedeZaak’, de burgerbeweging die achter de petitie zit, weten. Eerder deden andere organisaties als Vluchtelingenwerk en de Kinderombudsvrouw ook al een oproep aan de regering om nu vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen.

Naast het opnemen van weeskinderen, willen de initiatiefnemers ook dat de overheid op Europees niveau het voortouw neemt om humanitaire hulp en „een toekomst” te verschaffen aan de circa 13.000 vluchtelingen die door de brand in Moria dakloos zijn geraakt. „Moria is het resultaat van Europees immigratiebeleid en de ondertekenaars willen dat ons kabinet nu verantwoordelijkheid neemt”, stelt DeGoedeZaak.

Protest van Nederlanders die willen dat vluchtelingenkinderen uit Moria worden opgevangen
Protest van Nederlanders die willen dat vluchtelingenkinderen uit Moria worden opgevangen

Macron en Merkel halen vluchtelingen op

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn het eens geworden over het ophalen van in totaal 400 minderjarigen die onbegeleid vastzaten in het vluchtelingenkamp. Mogelijk zullen ook andere EU-landen deelnemen aan de actie, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van ingewijden.

Hoe de verdeling er precies uit komt te zien is nog onduidelijk. Volgens DPA zijn de onderhandelingen met andere landen nog bezig. Het persbureau meldt verder dat Griekenland hier nadrukkelijk niet om heeft gevraagd. Het land wil namelijk geen migranten belonen die vermoedelijk opzettelijk het kamp in brand hebben gezet. Athene vreest dat daardoor ook in andere vluchtelingenkampen onrust zal ontstaan.

Het kamp op Lesbos in 2017
Het kamp op Lesbos in 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet haalt 100 mensen uit Moria naar Nederland, nieuwe delen kamp in brand
Sluiten